Här är kanske min absoluta favorit när det kommer till torra dagsländor, nu istället med hårvinge.

Idag är det nyårsdagen och visst är jag lite ”torr i munnen” idag efter en lugn och trevlig nyårsafton med god mat och dryck. Vi hade svärföräldrarna här på besök och vi avnjöt champagne och goda viner och huvudrätten stod jag för, nämligen den fina regnbågsöring jag landade veckan innan jul. Fisken lagade jag i ugnen med smör, citron och färska örter och till det ett citron- och myntadoftande ris. Smaskens!

Idag på morgonen vaknade jag först av alla, helt klarvaken på nyårsdagen kl. 07:00 bara 5 timmar innan jag somnade, det har nog inte hänt förut. Så jag tog då tillfället i akt att avsluta den flugbindning jag sysslat med under veckan. Och den här flugan är en verklig favorit sen jag först band den för ett år sedan. Och den är inte bara en favorit vid städet utan även vid vattnet, jag kommer klart ihåg de fina öringar jag landade på imitationen i Säveån och Tännån i våras och somras. Men jag kommer också ihåg de gånger jag kastade flugan och den landade fel, lade sig på sidan, något jag identifierade bero på att vingpostmaterialet vikit sig.

TMC Aero Dry Wing är ett fantastiskt material på många vis, det väger knappt något och flyter, men som vinge och vingpost tycker jag att det inte är styvt nog. Detta har jag funderat en del på och kom sen på att mönstret borde bli ännu bättre, för mig, om jag ersätter syntetmaterialet med hår. Jag började under våren att binda mina Klinkhamers med en vingpost av hår (rådjur eller elk) och njöt av hur flugan landade perfekt på vattnet varje gång, hur den spikrakt och lätt landade och lade sig tillrätta. Detta beteende hoppas jag nu givetvis ska ”smitta” av sig till ”Polychenille Dunen”.

Flugan är lätt att binda, materialet Micro Polychenille finns i perfekt anpassade färger, den imiterar lagom mycket, är lätt och hållbar och framför allt så gillar fisken den. Jag har bundit upp 5 st i de sex olika färgerna på kroken TMC 2488 som jag tycker är perfekt för ändamålet med sitt vida gap och korta krokskaft, krokstorleken är #16 och material för thorax varierar jag mellan fin torrflugedubbing och CDC-dubbing. Om du binder flugor se då till att ha André Bruns Micro Polychenille hemma och bind upp ett gäng innan våren kommer, det är öringgodis jag lovar!