Här är ett mönster på en kläckande dagslända som nästan är helt färdigkläckt, men bara nästan.

Jag har i tidigare inlägg ”ojat” mig över att jag just nu inte har så mycket tid över för flugbindning som jag önskar på grund av flyttbestyr och utförsäljning av en ganska diger skivsamling. Men lite bindning hinner jag allt med och i och med det här mönstret har jag bundit färdigt kläckarna i mitt projekt att binda mig igenom dagsländans livscykel.

Det här kläckarmönstret heter Emerging Dun och är även det en Shane Stalcup skapelse och även detta mönstret anser jag vara genialt. Till skillnad från det föregående mönstret jag beskrev, CDC Loop Wing Emerger, är det här fritt fram att använda flytmedel, något som nog är ett måste om du fiskar flugan i strömmande vatten. Dock behövs inga kemikalier när du fiskar mönstret i sjö eller i ett lugnare parti av ån. Meningen är att flugan ska ligga lågt i ytfilmen.

Till shuck (nymfskal) och ben används ett finurligt material som är betydligt mer vanligt i USA än här hemma hos oss i Sverige, Z-Lon eller Zelon. Många gör ett likamedtecken mellan Z-Lon och Antrongarn, men det ska man inte göra. Enligt mig är Z-Lon för torrflugor och Antrongarn för nymfer, våtflugor och andra flugor som du fiskar under ytan, det är faktiskt två helt olika material trots att de liknar varandra väldigt mycket. Antron tenderar att bli något matt vid kontakt vid vatten, håller luftbubblor och fibrerna ”klibbar” gärna samman med varandra. Och Z-Lon (eller Zelon) är precis tvärt om, materialet är skapat för att hålla sin form (inte klibba samman alltså), färg och lyster i vattnet och detta gör materialet perfekt för vingar och allra bäst för en flugas shuck (släpande nymfskal). Det kan vara lite svårt att hitta Z-Lon i Sverige, så om du handlar prylar från USA glöm då inte att även beställa Z-Lon i lite olika färger, Metz gör den bästa enligt mig. Titta också in på Flytyingboutique.com, då och finns det en trevlig dispenser med lite olika färger av Zelon där. Jag tror att Tiemcos Aero Dry Wing är snarlikt Z-Lon, men bara nästan och det är betydligt dyrare.

Vingarna är gjorda av mitt favoritmaterial Medallion Sheeting. Det är ett hållbart material som inte får din tafs att bli krullig som en gammal telefonsladd, sen är det ju väldigt realistiskt och flugan blir lätt att se på vattenytan när ljuset ligger rätt på flugan. Som synes är vingarna fortfarande ”kläckarvingar”, alltså något underdimensionerande mot vad de skulle vara på en ”färdig” slända”.

Som vanligt har jag använt Danvilles Spider Web (tillsammans med vattenfast penna) som tråd och kroken är, också som vanligt när det kommer till torrflugor, Tiemcos TMC101 i storlekarna 14 och 16. När det kommer till flugans kropp använder jag biots från kalkon och thorax och huvud är fin torrflugedubbing i passande färg. Det blev 3 st i varje storlek i färgerna grå, tan, yellow sulphur, oliv och mörkbrun, de fem färgerna bör täcka in det mesta i dagsländeväg i den här storleken. Men när jag nu tänker på det ska jag nog binda några betydligt mindre (krokstorlek 20) i svart och rödlila (claret).

I och med denna fluga lämnar jag nu nymfer och kläckare bakom mig i projektet och börjar nu inrikta mig på dagsländans nästa stadie, dun. Men mer om det när tid och rum finns.

Cheers!

/Daniel