Här är ett numera klassiskt kläckarmönster och även kanske också där som CDC gör sig allra bäst.

CDC är ett fantastiskt material i alla slags flugor. Och även om materialet är mest känt för att användas i torrflugor eller mönster som fiskar nära ytan så fungerar CDC även utmärkt i nymfer och streamers. Men det var med det här mönstret som CDC blev känt för mig för första gången, och enligt mig kommer materialet till sin största potential just i det här mönstret.

Att skapa en loopvinge med hjälp av CDC gör att det här mönstret flyter bra och framför allt flyter rätt. Om man vid bindstädet lyckats att skapa en bra loop där CDCn inte är allt för tätt sammanpackad och dessutom lyckats skapa en loop så sitter flugan som klistrad på ytfilmen. CDC har ju en fantastisk flytförmåga genom att fibrerna ”samlar luft” mellan de små små små håren som sitter tätt på varje fiber. Inget flytmedel behövs utan när man fiskat en stund och flugan inte längre flyter som önskat använder man ett amadouskinn eller en bra skakburk för att göra flugan som ny igen. Själv har jag i år hittat en favorit i Tiemcos Dry Shake, dyr men också den överlägset bästa, så bra att jag inte använt amadou sen jag köpte den dyra burken.

När vi ändå är inne på ämnet så ska det här och liknande mönster inte behandlas med flytmedel. Om man behandlar flugans kropp och stjärt med något flytmedel så kommer flugan att lägga sig på sidan och alltså inte med bara CDC-loopen ovanför ytfilmen som det är tänkt. Och efter jag har skakat det här mönstret i ovannämnda skakburk så nyper jag alltid pekfingrarna om CDCn och väter flugans kropp och stjärt i vattnet, det gör att flugan lägger sig rätt direkt när den presenteras. Denna procedur gäller föresten nästan alla kläckarmönster som fiskas torrt.

Som kropp har jag använt strippat påfågelherl i olika färger, jag tycker effekten blir väldigt insektslik och det är inget material som behöver dra åt sig vatten för att det ska sjunka ned som är fallet med t ex. torrflugedubbing. Detta hjälper också till att flugan lägger sig rätt ganska direkt efter presentation. Den här säsongen har jag fått flera fiskar på kläckare som sjunkit under ytfilmen och där jag inte längre ser flugan. För det är ju så att CDCn fortsätter att kämpa och försöker flyta även om den är under vattenytan, dessutom skapar materialet naturligt luftbubblor som ser väldigt äkta ut. En CDC-kläckare fiskad precis under ytfilmen med lite rörelse är riktigt giftigt och kan utlösa riktigt härliga och distinkta hugg.

Vidare så är flugans stjärt och ben gjorda av alltid lika gångbara fibrer från rapphöna, kroken är Tiemco 2487, bindtråden jag använt är Danvilles Spiderweb och som thorax har jag varierat mellan fin torrflugedubbing och Awesome Possum. Använd de material och tekniker som passar dig bäst, men ”viktigast” för den här flugan är CDCn samt att jag tycker att den här Tiemco kroken är perfekt för ändamålet samt vid alla andra kläckare.

Jag har fortfarande ett par giftiga kläckarmönster kvar att binda innan jag känner mig redo att gå vidare in på dagsländans nästa stadie. Men mer om det senare …