Ibland är det skönt att kunna helgardera när dagsländorna kläcker och fisken går och vakar.

När fisken vakar och dagsländorna kläcker är givetvis alltid en högtid. Men vad är det fisken vakar efter? Är det de färdigkläckta sländorna som står och samlar mod och torkar vingarna inför första flygturen mot land och säkrare mark? Eller är det de kläckande dagsländorna? Givetvis kan fisken vara inriktad på att söka båda två alternativen, eller så är de inte alls så noga utan äter glatt det som bjuds.

Som flugfiskare kan man göra flugvalet relativt lätt för sig, då genom att presentera en fluga för fisken som kan imitera både duns och ”kläckare”, och här är ett sådant mönster. Men jag ska väl medge att det här mönstret först och främst är tänkt som ett kläckarmönster, vingarna är något underdimensionerade mot vad som skulle sitta på en ”färdig” slända. Men om fisken bryr sig om det kan endast de svara på. Till motsats mot vingarna så har stjärtspröten full längd. Och det här sättet som jag använt till stjärtspröten, nämligen att försiktigt ”nagga” med peangens räfflade yta på det syntetiska materialet, kommer jag nog att tillämpa mer ofta.

Flugans kropp består av tunn torrflugedubbing som jag sedan ribbat med Hends Body Quill och till thorax har jag använt CDC-dubbing. När det kommer till hackel går det oftast lika bra att använda höna som tupp, men om du jämt fiskar i strömmande vatten rekommenderar jag tupp. Hacklet är klippt på flugans ovansida och det går, om man vill, också att klippa ett ”V” av hacklet på undersidan. Som vingmaterial har jag varierat mellan CDC och Medallion Sheeting, vilket också är de två material jag nästan uteslutande använder som vingmaterial till dagsländor. Kroken är min favorit för torrflugor, TMC 101, och jag har bundit i krokstorlek #14 och #16 och i färgerna Olive, Gray Olive, Brown och Tan.