Kläckare handlar ju allt som oftast om torrflugor, eller flugor som fiskas på eller strax under ytfilmen. Här är ett spännande mönster på en betydligt tyngre variant.

Det här mönstret av Shane Stalcup kallas för Swimming Nymph och är tänkt att imitera en dagslända som är ”under kläckning” och simmar upp från botten mot ytan. En kläckande dagslända tror vi ju alltid kläcker i ytfilmen, men så behöver det alltså inte vara, utan kläckningsfasen kan även ske på djupet. För det här stadiet, eller för att imitera den processen är ju en våtfluga eller en annan mjukhacklad dylik det vanligaste att knyta på tafsspetsen, här är en annan variant.

Swimming Nymph imiterar en delvis kläckt slända som antingen är på väg upp för att genomgå kläckning från nymfstadiet. Eller varför inte en slända som kläckts på ytan och sedan fastnat i strömmen och kämpar för att komma upp igen?

Mönstret har ganska många moment att binda och en hel del ”ingredienser”, så jag har valt att binda med våra större dagsländor i åtanke. Som du ser på bilderna är vingarna något underproportionerade, och det är de ju av en anledning – flugan har ju inte kläckts färdigt ännu. Jag binder den här flugan i brunt, oliv och tan och med de färgerna kommer man långt och imiterar det mesta. De krokstorlekar jag binder den här flugan i är krokstorlek 12 och 14, men flugan kan också bindas upp till storlek 8 för att imitera Sjö- och Åsandsländan. Om du binder större än storlek 12 bör du dock använda ett annat material för kroppen för det är på håret att bioten från kalkon räcker till krokstorlek 12.

På tur vid bindstädet står nu ett mönster som liknar detta, men som är mer gångbart i mindre krokstorlekar, och då alltså imiterar mindre sländor. Det mönstret har ingen ”guldskalle” och är mer lik en klassisk våtfluga, jag är på väg upp mot ytan som ni märker.

 • Swimming May
 • Krok: Tiemco 200R (#8-16) (på bilderna #12)
 • Tråd: matcha färgen på kroppen
 • Stjärt/nymfskal: Z-Lon och rådjur
 • Kropp: Turkey Biot
 • Rib: UTC Wire (small)
 • Ryggsköld: Rådjur
 • Undervinge: Ice Dubbing i passande färg (gärna UV)
 • Vingar: Medallion Sheeting
 • Thorax: ”Guldskalle” i passande färg
 • Ben: Rapphöna