Här är det enkla, men ack så effektiva mönster jag hade ett kanonfiske med i Hökensås i förra veckan.

När jag åkte till Hökensås i fredags hade jag cirka 15 st CDC Shuttlecock i min flugask, alla gick åt på grund av kampvilliga regnbågar och öringar. Jag klagar alltså inte, tvärt om. Precis som flugan ser ut så är den väldigt enkel att binda – fäst in 2 – 3 CDC fjädrar längst framme vid krokögat, dra fjädrarna i position och låt ”tofsen” vara ungefär lika lång som krokskaftet, dubba kroppen med ytters lite fin dubbing och fäst tråden framför CDCn.

För mig imiterar flugan de kläckande fjädermyggorna och våra minsta dagsländor bäst, och binder aldrig mönstret över krokstorlek #16, och #18 och #20 är de storlekar jag binder och fiskar mest med. För att öka flytförmågan ännu mer väljer jag att efter jag avslutat med ett par whipfinishknutar att försiktigt gå ner med saxen och klippa bort stammarna på CDCn. Och flugan flyter och flyter och flyter, om CDCn blir blöt så är det bara att göra några luftkast så är den som ny igen.

Som jag nämnt så är flugan väldigt enkel att binda, och det var faktiskt med det här mönstret som jag först kom i kontakt med CDC när jag började med flugbindning för ett par år sedan. Det går alltså snabbt att binda upp ett antal i olika storlekar och färger. De färger jag alltid har med mig när jag fiskar är BrownOlive, Mahogny, Adams Gray och Red Quill, de fyra färgerna, tycker jag, täcker in det mesta som flugan kan tänka imiteras och olika ljusförhållanden. Den färg jag hade kul med i Hökensås var alltså Mahogny.

Nu ska jag återgå till mitt ”projekt” och nu har turen kommit till ett spännande Shane Stalcup mönster som han kallar för Swimming May, men mer om det i nästa inlägg.