Easy – CDC Shuttlecock

Här är det enkla, men ack så effektiva mönster jag hade ett kanonfiske med i Hökensås i förra veckan.

När jag åkte till Hökensås i fredags hade jag cirka 15 st CDC Shuttlecock i min flugask, alla gick åt på grund av kampvilliga regnbågar och öringar. Jag klagar alltså inte, tvärt om. Precis som flugan ser ut så är den väldigt enkel att binda – fäst in 2 – 3 CDC fjädrar längst framme vid krokögat, dra fjädrarna i position och låt ”tofsen” vara ungefär lika lång som krokskaftet, dubba kroppen med ytters lite fin dubbing och fäst tråden framför CDCn.

För mig imiterar flugan de kläckande fjädermyggorna och våra minsta dagsländor bäst, och binder aldrig mönstret över krokstorlek #16, och #18 och #20 är de storlekar jag binder och fiskar mest med. För att öka flytförmågan ännu mer väljer jag att efter jag avslutat med ett par whipfinishknutar att försiktigt gå ner med saxen och klippa bort stammarna på CDCn. Och flugan flyter och flyter och flyter, om CDCn blir blöt så är det bara att göra några luftkast så är den som ny igen.

Som jag nämnt så är flugan väldigt enkel att binda, och det var faktiskt med det här mönstret som jag först kom i kontakt med CDC när jag började med flugbindning för ett par år sedan. Det går alltså snabbt att binda upp ett antal i olika storlekar och färger. De färger jag alltid har med mig när jag fiskar är BrownOlive, Mahogny, Adams Gray och Red Quill, de fyra färgerna, tycker jag, täcker in det mesta som flugan kan tänka imiteras och olika ljusförhållanden. Den färg jag hade kul med i Hökensås var alltså Mahogny.

Nu ska jag återgå till mitt ”projekt” och nu har turen kommit till ett spännande Shane Stalcup mönster som han kallar för Swimming May, men mer om det i nästa inlägg.

4 reaktioner till “Easy – CDC Shuttlecock”

 1. Hej Daniel! Vill börja med att berömma dig för din fina flugbindning! Alltid lika roligt när din blogg uppdateras. Har en liten fråga ang shuttlecock mönstret. Har bundit flugor i över 10 år och är precis som du väldigt noggrann 🙂 Men trots att allt ser rakt och fint ut så hamnar många av mina shuttlecocks på sidan i vattnet. Kroken går under, men kroken ligger ganska snett under vattnet. Har du några tankar om va det kan bero på? Cdc toffsen ser jämn och fin ut men det blir ändå inte som jag vill riktigt! Ha det bra Daniel! Mvh Magnus

  1. Tack Magnus, mycket vänligt.

   Kanske använder du en för lätt krok? Eller ett kroppsmaterial som flyter för bra? Ett tips kan vara att ribba med tunn Wire om du använder torrflugedubbing som kroppsmaterial. Eller doppa kroppen i vatten innan du presenterar för fisken, det gör jag ofta när jag fiskar kläckare.

   Testa också Shuttlecocks med snöskohare istället för CDC, det funkar riktigt bra också.

   Kolla också in Charlie Cravens suveränt enkla och otroligt effektiva Mole Fly. Så enkel och bra att man nästan skäms 🙂 Det är en Shuttlecock med borstad bäverdubbing som kropp. Dubbingen fångar luftbubblor och imiterar en kläckande dagslända perfekt med shuck och allt.

   Gott nytt!

   /Daniel

 2. Hej igen Daniel! Tack för tipsen! Testade med en nymfkrok storlek 16 och det blev betydligt bättre! 4 av 5 försök så la sig kroken perfekt! Det får man ju se som ett skapligt resultat! Finns det någon anledning att du binder shuttlecocks på en rak krok istället för shrimp/buzzer krok? Har lite svårt att hitta nymfkrok med större gap i storlek 18-20. Några tips? Förutom Tmc, dom är så satans dyra! Men fina såklart:) Du kommer inte binda flugor på sportfiskemässan i jkpg den 5-7 April? Hade varit trevligt att få prata flugbindning med dig 🙂 Är ju mycket i Hökensås så jag får väl grabba tag i dig där om jag ser dig:) Ha det fint Daniel! Mvh Magnus

  1. Nymfkrok tycker jag låter lite riskabelt. Men en torrflugekrok med normalt gods rekommenderar jag.

   Jag binder uteslutande nästan med TMC och DaiiChi. Men jag vet att Knapek har krok med stort gap, kolla in dom.

   Jag gillar rakt öga både att fiska och binda med. Favoriten är TMC 101 och DaiiChi 1110.

   Jag kanske ska binda i Jönköping, det är inte klart ännu.

   Med vänlig hälsning,

   Daniel

Kommentera