Vad kul att flera verkat ha gillat den dansande flicksländenymfen i mitt föregående inlägg. Här är en SBS på hur flugan kommer till liv från krok till färdig fiskfångare.

Jag har faktiskt fått flera mail angående gårdagens inlägg om wiggle-flicksländenymfen Dancing Damsel. Jättekul, givetvis. Nedan bjussar jag på en SBS på hur jag binder den här flugan. Dock kom jag på efter att jag bundit och fotograferat klart att jag glömt att binda in benen av rapphöna, det ber jag om ursäkt för, men jag är övertygad om att flugan fungerar lika bra med som utan ben.

  •  Dancing Damsel
  • Tråd: matchande kroppen, jag har använt Sheer 14/0 Olive
  • Krok: bakkropp TMC 101 #14-16, framkropp Alec Jackson’s North Country #11-13 (bra krokval för dylika flugor då den är 2X short och alltså då ett större krokgap)
  • Gälar,stjärt och kropp: tre strutsherl (här olive, i föregående inlägg har jag även använt ginger)
  • Rygg: Moose, Elk eller rådjur (olive och naturlig eller svart, brun)
  • Ögon/förtyngning:  Bead Chain (svart, small)
  • Rib: UTC Ultrawire (svart, small)
Montera kroken i städet och fäst bindtråden. Börja med att lägga ett lager tråd på krokskaftet så långt bak så att tråden hänger i höjd med hullingen.
Bind in tre strutsherl med spetsen bakåt, låt de vara lika långa eller något kortare som krokskaftet. Efter att du fäst ordentligt klipper du bort resten, men sparar det som blir över.
Ta ungefär 5 oliva och 5 naturliga hår och bind in i spetsen på håren. Bind också in ribbingmaterialet.
Bind nu in de tre strutsherl som du redan använt och gå sedan fram med bindtråden mot krokögat.
Tvinna de tre herlen till ett rep och bind fram till krokögat och fäst ordentligt med bindtråden
Försök att klippa bort fibrerna från ovansidan krokskaftet, klipp hellre för lite än för mycket.
Vik över håren och fäst ordentligt (jag använder lite Zap-A-Gap) och klipp sedan bort överblivet hår.
Så här kan det nu se ut.
Ribba kroppen med wire och vänd sedan på kroken eller använd ditt städ för att få flugan upp och ned. Klipp först ned fibrerna på undersidan kroken, värm sedan din dubbingnål med en tändare och gör undersidan av flugan så "slät" som möjligt. Tanken är alltså att endast fibrerna från strutsherlen skall "sticka ut" på var sida krokskaftet.
Nu klipper jag bort krokgapet så att endast krokskaftet finns kvar. Men spara någon millimeter för säkerhetsskull. Whip-finish oct lack, sedan är bakkroppen färdig.
Fäst tråden på kroken för framkroppen, trä tafsmaterial (jag har använt 3X) genom krokögat på bakkroppen och bind in på framkroppskroken. De båda delarna skall kunna leka fritt, men det räcker med några millimeter. Om man gör mellanrummet för stort riskerar bakkroppen att fastna runt den andra kroken vid hemtagning.
Bind in tre korta spetsar av strutsherl, bara precis så att de täcker tafsmaterialet och det andra krokögat. Fäst sedan in ögonen ordentligt, men låt det vara lite utrymme framme vid krokögat så att det finns plats åt andra material lite senare.
Sen upprepar du tidigare gjorda moment för kroppen.

 

Bind in strutsherlen framför ögonen.
Fäst även håren framför ögonen, men klipp inte bort dem.
Gå med bindtråden bakom ögonen, ribba kroppen med wire och fäst wire.
Gå sedan fram och tillbaka mellan ögonen med håren tills håren har samma höjd som ögonen.
Bind in håren bakom ögonen och klipp av, men låt en liten stump av håren vara kvar som en enkel vingtäckare. Sen tar jag ytterst lite dubbing och täcker bindtrådsvarven och går sedan fram mot krokögat och avslutar.
Go fish!