Här är ett mönster på en flicksländenymf som innehåller de tre saker som en framgånsrik imitation av flicksländansnymf bör innehålla. Fångstgaranti?

De imitationer jag har fångat mest fisk på under de år jag har flugfiskat är helt klart en flicksländenymf. Det är också den fluga jag nog gillar mest även vid flugbindningsstädet, varför det är så kan jag inte förklara. Men varför jag fångat mest fisk på flicksländenymfer är ju inte så konstigt, denna majestätiska och fascinerande insekt finns i stort sett i alla vatten, stilla som strömmande. Och nymfen står högt, väldigt högt, på fiskens önskelista på mat.

Om man tittar på bra och framgångsrika flicksländenymfsmönster är det tre saker man bör beakta om man sitter vid städet och laborerar fram ett eget flicksländemönster:

  1. Rörlighet – flicksländenymfen simmar eller ”vickar” fram i vattnet, något som jag är övertygad om verkligen lockar fisken till hugg.
  2. Kroppen – flicksländenymfens kropp är väldigt slank och rak och har tydliga stjärtspröt/gälar. Nymfen har också ganska långa ben.
  3. Ögonen – Nymfen har två ganska stora ögon samt att thorax är ganska kraftigt om man tänker på övriga nymfers proportioner.

Utifrån ovanstående tre saker samt de mönster av flicksländenymfer jag tidigare bundit och fiskat med satte jag mig ned vid städet igår kväll. Resultatet ser du här på bilderna. Det är en så kallad ”wiggle-nymph”, alltså en vickande nymf bestående av två krokar som är sammanbundna med hjälp av tafsmaterial (själva kroken har jag klippt bort på det bakre partiet, och endast krokskaftet finns kvar). Denna metod ger en väldigt spännande gång i vattnet när man tar hem flugan! Flugan vickar fram, inte statiskt utan omväxlande beroende på hur jag som fiskare väljer att ta hem flugan. Omväxlande en långsam handtvist och lite snabbare hemtagning med korta ryck brukar vara det bästa. Det ser faktiskt ut som flugan dansar fram i vattnet, och många är de fiskar som gärna bjuder upp till dans med en wiggle-nymph. Angående den så viktiga rörelsen i en imitation av flicksländenymfer så är det inte bara det här mönstrets ”wiggle-kropp” som är tänkt att locka fisken, även materialet (strutsherl) för flugans stjärt och gälar hjälper det här mönstret att bli ”levande” (precis som på sjönymferna i det förra inlägget).

Från och med nu kommer det här mönstret som jag med bakgrund av ovanstående kallar för Dancing Damsel att bli mitt första val i klubbsjöarna och andra P&T vatten. Och det vankas ju Hökensås-tripp inom kort och då kommer jag garanterat att bjuda fisken i de sjöarna på dans. Fångstgaranti? Ja, jag tror det.