Här presenterar jag ett enkelt mönster på en nymf som främst är avsedd för flugfiske i sjö eller annat stilla vatten.

När det kommer till flugfiske i stilla vatten med imitationer som imiterar det som naturligt finns i vattnet så är ju regel nummer ett, självklart, att så gott som möjligt imitera rätt. Förutom att flera arter av dagsländor endast lever i sjö så är det främst en sak som utmärker dem i nymfstadiet mot sina kusiner som lever i strömmande vatten, och det är de gälar som finns utmed nymfens kropp.

Varför det är så är ju egentligen ganska självklart om man ”filurar” på det en stund, nymferna har ju inte det syrerika strömmande vattnet att tillgå utan måste både ”kämpa” lite mer för att kunna överleva samt även vara utrustade för det stilla vattnet. Naturen är ju fantastastisk och utrustat dessa dagsländor med ”tussar” av gälar på båda sidorna av nymfkroppen, utan dessa skulle nymferna inte överleva. Notera gärna att även de nymfer som lever i strömmande vatten har gälar, men de syns knappt.

Så för oss som flugfiskar gäller det då också att imitera våra byten på rätt sätt. De nymfer i ”mitt projekt” som jag tidigare bundit imiterar en slank liten dagsländenymf på ett perfekt sätt. De biots av kalkon jag använt till kroppen på de nymferna ger både en slank kropp samtidigt som materialvalet även innebär att de automatisk blir både till utseende och form (tapering) lika de verkliga nymferna. Dock är de främst avsedda för fiske i strömmande vatten, även om de givetvis också fungerar utmärkt i sjö. Däremot de nymfer jag presenterar i det här inlägget har Shane Stalcup helt och hållet skapat för fiske i stilla vatten.

Vad som skiljer Biot Nymphs mot de här Gilled Nymphs blir ganska tydligt när man tittar på dem, de gälar som imiteras på nymfens kropp och den något kraftigare ”stjärtspröten”. Det är ett väldigt smart mönster! Smart på det sättet att trots att de ser så kraftiga och ”oborstade” ut på land så imiterar det perfekt när de hamnar i vattnet, och det är ju det som de är skapade för. Stjärten och kroppen är skapade av strutsherl och det materialet har bland annat den egenskapen att det lever fint i vattnet samt att det nästan blir ”genomskinligt” när det blir blött. Dessa nymfer blir alltså nästan lika slanka som Biot Nymph men de förutom den slanka kroppen så imiterar herlens små fibrer gälarna på nymferna på ett fantastiskt bra sätt.

Herlen från struts tvinnas till ett rep och viras runt krokskaftet och ribbas sedan med en tunn wire. För att sedan efterlikna den verkliga nymfens smala och slanka kropp hettar man upp sin dubbingnål och stryker den över krokskaftets ovan- och under sida. Precis som vid t ex. val av hackelfjäder för en torrfluga gäller det att anpassa strutsherlens storlek efter hur stor nymf du binder. Min erfarenhet är att det även skiljer i kvalitet på strutsherl som det gör på torrflugehackel, de strutsherl jag tycker är de bästa är de förpackningar från amerikanska Wapsi. Förutom att Wapsis strutsherl har tydliga och styva fibrer, och inte är så ”fluffiga” som jag upplever att många andra fabrikörers diton är, så har Wapsi även strutsherl i två olika storlekar vanliga Plumes och Mini Plumes.

Slutligen skulle jag vilja tipsa om att inte vara rädd för att skapa för håriga nymfer när du använder strutsherl, de byter helt karaktär när de hamnar i vattnet. Prova också att variera flera färger av strutsherl på samma fluga – brunt, oliv och tan ger t ex. en väldigt spännande imitation för våra större dagsländor.

  • SS Gilled Nymph
  • Krok: Tiemco 200R (#10 – 24) (jag har använt #16 – #18 här)
  • Stjärt: tre strutsherl
  • Kropp: samma strutsherl som ovan
  • Rib: UTC Ultra Wire (small)
  • Vingtäckare: Flashback eller Medallion Sheeting
  • Thorax: Awesom Possum
  • Ben: Rapphöna