I veckan har jag bundit nymfer med hjälp av biots så att det står härliga till, så härliga till att jag nu är klar med steg 1 i ”projektet”.

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att mitt mål under höst och vinter är att binda dagsländans livscykel med hjälp av inspiration från en av mina förebilder inom flugbindningen, Shane Stalcup. Jag tjuvstartade förra veckan med att binda ”Biot Nymfer” i grått, men i måndags fick jag ett efterlängtat kuvert från Lakeland Flytying innehållandes Turkey Biots i flera gångbara färger, så det var bara att börja producera direkt.

Det här mönstret är ju tänkt att imitera flera dagsländors nymfer, speciellt de dagsländor vars nymfer som har en slank kropp och som ”simmar”, detta innebär alltså den stora majoriteten. För min egen del när det kommer till nymfer så vet jag att jag egentligen har alldeles för stora imitationer i ”nymfasken”, men det är det stopp med från och med nu! Jag har valt att binda mönstret i tre olika storlekar och i fyra olika färger. Kroken jag har använt är Tiemco 200R och om du frågar mig så är det, utan konkurrens, den klart bästa kroken för nymfer, speciellt de ”simmande” imitationerna. En annan fördel med kroken är att den, likt de flesta andra krokar från Tiemco, går att få i både väldigt stora och små storlekar. Dock kan det vara ganska svårt att hitta, jag har problemet i alla fall, kroken i de minsta krokstorlekarna (#22, #24), utan jag importerar gärna Tiemcos krokar från USA.

Som jag nämnde ovan har jag alltså valt att binda nymfen i fyra olika färger (grå, oliv, brunt och tan) och i tre olika krokstorlekar (#16, #18 och #22). Den minsta krokstorleken (#22) var riktigt roligt, utmanande och pilligt och det krävdes också, i alla fall vid min bindkompetens, att jag använde en tunnare tråd och ett annat material för thorax. Till dessa operationer valde jag Danvilles SpiderWeb och för thorax Wapsi Super Fine Dubbing. Just ”Spindelväven” är en tråd som jag använder mer och mer sen jag började använda det för ett tag sedan. Rekommenderas!

Jag vet inte vad du tycker, men för min del så är Shane Stalcups Biot Nymph ett precis lagom realistiskt mönster som innehåller de viktigaste elementen i imitationen och med lite träning så kan de flesta börja binda den. Nästa delprojekt inom huvudprojektet är att renodla nymfbindningen mot Baetisnymfer, och då ska jag använda D-Rib som kroppsmaterial istället för Turkey Biots samt att den nymfen har en mer tydlig ”vingsköld/vinganlag” som går ut något över bakkroppen. Men mer om detta i nästa inlägg i den här ”serien”.

Trevlig helg!