Den senaste tiden har inspirationen till min flugbindning nästan uteslutande kommit från USA. Det här inlägget är startskottet till mitt största flugbindningsprojekt hittills.

För dig som har följt mig här på bloggen är det ingen nyhet att jag hämtar mycket inspiration till min flugbindning (teknik, mönster och material) från några amerikanska flugfiske- och flugbindningsprofiler. Jag har tidigare nämnt och visat mönster från René Harrop, Charlie Kraven och Gary LaFontaine och nu är det dags för mig att nämna ytterligare en, Shane Stalcup.

Shane Stalcup dog likt Gary LaFontaine alldeles för tidigt i livet, Shane lämnade oss efter en kort tids sjukdom 48 år gammal tidigare i år. Trots sin tidiga bortgång hann Shane Stalcup med att professionellt och kommersiellt binda flugor i 20 år, hans mentor och mästare i ung ålder var ingen mindre än tidigare nämnd René Harrop, något man faktiskt kan skönja i hans mönster. Shane reste under några år runt i världen och band flugor inför imponerad publik på mässor och dylikt och syntes frekvent i flugbindningspublikationer i USA, Europa och Japan.

Shane hade också ett eget relaterat företag som han skötte om från hemmet i Colorado, i företaget sålde han, givetvis, flugor men han hade också en postorderverksamhet för flugbindningsprodukter (egna och andras material). När det kommer till flugbindningsmaterial så fanns det speciellt några material som Shane gärna använde och gjorde populära; Medallion Sheeting, D-Rib och Flashback. Enligt ”mästaren av flugbindningshår” Chris Helm, som jag haft lite kontakt med, så kom inte Shane och Hairline Dubbin Inc. riktigt överens för ett par år sedan vilket gjorde att Shane tog över ”sina” material till sitt eget företag. Detta gäller främst det så populära och fantastiska vingmaterialet Medallion Sheeting, detta material är nu på upphällningen och mer lär inte produceras efter Shanes bortgång. Så om du hittar materialet rekommenderar jag dig att köpa så mycket du har samvete till på en gång. De populäraste färgerna så som Clear, Medium Dun, Tan och Mottled Grey är i stort sett slut runt om i världen, men det finns fortfarande de handlare som har dem kvar i lager, men materialet är snart slut för gott då det inte bara är jag som är på jakt efter Medallion Sheeting att ha på lager för framtiden.

Jag har i veckan bestämt mig för att binda upp dagsländans livscykel med inspiration från Shane Stalcup och detta i olika storlekar och färger (främst svart, brunt, tan, grått och oliv). Jag kommer säkert addera och/eller ta bort teknik och material, för att passa min egna ”stil”. Det är lite av ett mastodontprojekt som jag ser fram emot att ta mig an nu under höst och kommande vinter. Startskottet för ”projektet” startade jag igår kväll samtidigt som jag hade ett öga på den sömniga EM-kvalmatchen mellan Sverige och San Marino. Jag började logiskt (?) nog med att binda en Biot Nymph och det i färgen grått. Mönstret är ju tänkt att imitera de små, slanka och simmande Baetisnymferna, jag band upp 2 st gråa sådana i krokstorlek 16, 18 och 20. Jag ser verkligen fram emot att binda det här mönstret i fler färger i veckan, det är precis som Shanes övriga mönster en kul fluga att binda, mönstret imiterar mycket mycket väl utan att gå ”till överdrift” med realismen.

  • Biot Nymph (Grey)
  • Tråd: Sheer 14/0 Grey (för krokstorlek 20 använde jag Danville Spiderweb)
  • Krok: Tiemco 200R
  • Stjärt: Partridge
  • Kropp: Turkey Biot (Adams Grey)
  • Thorax: Awesome Possum (Wapsi Superfine för #20)
  • Ben: Partridge
  • Vingsköld: Flashback Grey