Det var ju tänkt att jag i veckan skulle börja mitt projekt med att binda små flugor inför stundande höstsäsong, men det blev tvärtom …

I fredags fick jag en liten leverans från Mistpool på bl. a. tunn koppartråd, påfågelherl och fasanstjärt, material som jag använder mycket, men i leveransen låg också en ny krokmodell jag inte testat tidigare. Kroken heter Knapek T och är främst framtagen för att binda landinsekter, eller Terrestials på. Men man kan givetvis också binda mycket annat på kroken, och när jag såg bilden på kroken kom jag direkt på två mönster som jag ville binda på den här spännande, prisvärda och hullingslösa kroken.

Tidigare i år band jag en streamer med det intressanta namnet Burk’s Aggravator, jag drömde om att drilla stora öringar under veckan vid Tännån (läs mer om det här). Och visst fick jag fisk på flugan, både öring och harr, dock inte drömöringen och inte drömharren. När jag band den tidigare hade jag inte så stor krok hemma i lager som önskat, men när jag då såg Knapek TMistpools hemsida började jag drömma igen. Jag såg direkt att Burk’s Aggravator skulle kunna bli mycket bra på kroken, så jag beställde hem kroken i storlek 8 och 10.

Flugan i fråga med sin pulserande stjärt av marabou, den slanka och ”glittrande” kroppen, de lockande gummibenen och det stora håriga thoraxet kan imitera mycket. Flickslände-, bäckslände- och trollsländenymfer, fiskyngel, grodyngel eller något annat ”gött” på fiskens meny, som så många andra bra mönster tror jag på den som en fiskfinnare eller trigger om du så vill. Jag har ännu inte fiskat den i klubbsjöarna eller i Hökensåsområdet, men det är nu bara en tidsfråga innan jag testar flugan även i dessa vatten. Jag band upp några stycken i båda krokstorlekarna i oliv och mörk brunt.

Jag har läst och hört mycket om Johan Klingbergs Busen, men aldrig bundit den eller fiskat den. Konstigt då det är en riktigt klassisk ”Hökensåsfluga”. Bunden i olika storlekar, allt från storlek XL till S skall den på ett ypperligt vis imitera en nykläckt nattsländepuppa som saktar tar sig in mot land. Flugan ska fiskas precis under vattenytan och tas hem långsamt långsamt, om jag nu förstått det rätt.

När jag hade Knapek T krokarna framme på bordet härom kvällen kom jag och tänka på Busen och stundande Hökensåsresa, jag band ögonblickligen upp några stycken på nämnd krok i krokstorlek 8 och 10 (ganska stora alltså), men även några i en mindre storlek, då på en annan krok nämligen favoriten Tiemco 200R.

Men nu är det slutexperimenterat, nu är det ”Midges” från ”top to bottom”, som tidigare nämnt. Först på tur är ett par olika varianter av larver som fiskas under ytan. Mer om det senare i veckan …