Veckans flugbindning har mest handlat om att komplettera flugasken med nattsländor i olika stadier – larv, puppa och vingad insekt.

Mitt studerande (se tidigare inlägg) av ”Nattsländemästaren” Gary LaFontaines mönster och flugbindningsteknik börjar nu innebära att jag skapar ”egna” flugmönster med stor inspiration från honom. LaFontaine använder gärna antron, både dubbing och garnet, i sin flugbindning, mest för hur det, enligt honom, glänser och ”fångar luft” i vattnet på ett naturtroget sätt. Och antron har jag verkligen varit en storkonsument av den senaste tiden, kroppar bestående av spunnet antrongarn, HareTron dubbing och standard antrondubbing.

Tidigare i veckan satte jag mig vid flugbindningsbordet utan att direkt ha någon plan på vad jag skulle binda, det kunde antingen sluta i riktigt dumma och allt för flippade idéer för mönster och tillvägagångssätt eller så kunde det bli succé. Eller, succé är det ju svårt att förutspå vid bindstädet, det är ju först i vattnet en fluga blir bra eller dålig. Hur som helst så blev resultatet av mina två kreativa (?) timmar vid städet en nattsländepuppa av antron, inte så flippat, eller hur? Till puppan har jag använt mig av en variant av LaFontaines ”Magic Touch dubbingteknik” där man ”touchdubbar” t ex. ett antrongarn eller ett påfågelherl. Mer om den tekniken i ett dedicerat inlägg inom kort. Puppans kropp består alltså av antrongarn och antrondubbing och HareTron, den är förtyngd med blytråd. Vinganlag av några Fly-Tite preparerade fibrer från anka och antenner av mallard (bronze). Om den fungerar vet jag alltså ännu inte, men jag ser fram emot att se om fiskarna gillar vad mina två kreativa timmar vid städet härom kvällen frambringade. Jag band upp 5 st, 2 för asken och 3 för reservlådan.

Nu när jag är föräldraledig passar jag på att binda flugor när den lilla sover lunch, ibland blir det en längre stund och ibland hinner jag knappt koka kaffe och montera första kroken i städet. Och på kvällen är man ganska trött, allt som oftast är det bara att med god min, försöka, hoppa upp ur sängen mellan halv sex och sex. Och vår äldste pojk har i dagarna också börjat i ”ettan”, så även han behöver frukost, kläder och hjälp att gå till skolan. Man somnar ganska gott på kvällen alltså. Men i onsdags så somnade jag ett par timmar framför Bolibompa, så jag var ganska pigg på kvällen när resten av familjen somnat. Jag passade då på att binda upp ett gäng ”blommande nattsländor”, en vingad nattslända med fallskärmshackel har jag aldrig bundit förut så det var givetvis extra kul. Mönstret kommer från Charlie’s Flybox och jag gillar mönstret skarpt, speciellt för imitationer från storlek 16 och mindre. Det är ett mönster som väger lätt och flyter bra och rätt, och om man vänder på flugan ser den väldigt naturtrogen ut, vingarna av älg eller rådjur tillsammans med kroppen av guldfasan ger ett väldigt fint avtryck i vattnet. Sen gör ju den rosa blomman av Aero Dry Wing att flugan är väldigt synlig för dig som fiskare. Toppen!

En fluga som jag har fiskat mycket med under säsongen så här långt är René Harrops Cased Caddis Larvae, och flugan har fångat flertalet fina fiskar, både öring, regnbåge och harr. Av de jag band upp i slutet av mars har jag bara en kvar, så jag avslutade min nattsländevecka med att binda upp ett gäng sådana också. Det är ett enkelt mönster som imiterar suveränt och fångar fisk, precis som det skall vara. Flugan skall fiskas ”dead drift” i strömmande vatten eller med en väldigt väldigt långsam handtvist i stilla vatten, jag har fått firre på flugan i både stilla och strömmande vatten och flugan har numera en given plats i min flugask.

Framöver kommer jag att fortsätta komplettera mina askar med några flugor som jag tror jag kommer ha nytta av under kommande högsäsong, Johan Klingbergs Busen i några olika storlekar samt Burk’s Aggravator i stor storlek. Sen skall jag också börja ett nytt litet projekt, jag skall binda små flugor, eller ”Midges” som de så populärt kallas. För inspiration inför det ”projektet” ska jag lusläsa det mycket intressanta kapitlet ”Midges from top to bottom” i René Harrops bok Learning from the water, en bok du bara måste köpa. Trevlig helg!