Här presenterar jag en av mina absoluta favoritflugor, Gary LaFontaines Deep Sparkle Pupa.

Årets fluga för mig så här långt är en nattsländepuppa, den är enkel att binda och innehåller material de flesta flugbindare har i sina lådor. Flugan är Deep Sparkle Pupa från flugfiske- och flugbindningsgeniet Gary LaFontaine. Flugan har sitt ursprung från LaFontaines mastodontbok Caddisflies som utkom under tidigt 1980-tal, många menar att det är LaFontaine jag har att tacka för att hälften av de flugor jag har med mig när jag är ute vid vattnen är imitationer av nattsländor i olika stadier. Jag tackar honom i alla fall för alla de härliga fiskar jag fått på hans mönster och mönster som inspirerats från hans mönster och det arbete han lade ner på den här boken. Det är väldigt underhållande att läsa om hur han gick tillväga för att skapa de mönster som presenteras i hans banbrytande bok, i arbetet ingick bland annat ett team dykare(!) för att jämföra flugorna i vattnet tillsammans med det dem imiterar. Hur som helst kan jag inte rekommendera den här boken nog mycket, den finns endast utgiven på engelska men språket är lättförståeligt. Och allt handlar givetvis om nattsländeimitationer, men det är mycket entomologi i boken, så det bör man tycka vara intressant ur ett flugfiske- och flugbindningsperspektiv, annars blir nog boken lite väl ”mycket”.

Deep Sparkle Pupa har verkligen varit en ”isbrytare” för mig i år. Den första fisken på vårens resa till Hökensås togs på en sådan här och om du läst de senaste inläggen här som ju behandlat resan norrut tidigare i sommar, så var det en svart dylik som gav oss den första stora fisken på ett ställe vi hela tiden vetat skulle vara bra men gäckat oss innan jag blötte en ”LaFontaine puppa”.

Precis som alla andra flugor går det att mixtra med det här mönstret hur mycket som helst så att det passar ens egna material och flugbindningsteknik. Jag har här hållit mig ganska trogen till originalet förutom på två punkter. För det första har jag ”luftbubblan” av vitt antrongarn endast på ovan och undersidan och inte runt om hela flugkroppen, jag lämnar alltså en liten öppning på sidorna av flugan. För det andra så är samma antrongarn på min variant inte fullt så utsträckt, LaFontaines original är ganska ”äggformad”. Jag har dock ett mellanrum, om än litet, mellan puppans ”kropp” och ”luftbubblan”. Notera att det vita antrongarnet blir nästan helt genomskinligt i vattnet och imiterar perfekt. Varför jag gjort ovanstående avvikelser från originalet är helt enkelt av ”gammal vana”, även jag använde Lennart Bergqvists Flugbindning på mitt sätt när jag lärde mig den ädla konsten.

Jag har i dagarna bundit upp några stycken i svart, oliv, brun och gult, jag brukar också ha ett par i orange i flugasken, men jag hade inget antrongarn i den färgen så den flugan ligger på ”väntlistan” för kommande projekt. Ovanstående färger är också de färger jag alltid använt för den här imitationen och jag har fått fisk på samtliga färger. Kroken jag använt är en hullingslös ”nymfkrok” från FlyTyingboutique som heter FTB170BL, och är en hullingslös ”kopia” av Kamasan B170. En väldigt trevlig krok att binda på och fiska med, tyvärr är den just nu slutsåld, men om du är intresserad av den tycker jag du skall skicka ett e-mail till Phil så att han tar hem fler i lager, jag har gjort det. Deep Sparkle Pupa binder jag i krokstorlek 14 och 16 på den här kroken.

Jag förtynger flugan med fyra till fem varv med blytråd, sen är det ganska enkelt att lista ut hur man gör. Borsta ut antrongarnet med din dubbingborste, fäst en bit på ovansidan och undersidan av kroken, bind in kroppsmaterialet (jag har använt tvinnat antrongarn som jag en touch av HareTron-dubbing på), vik över det vita antrongarnet och fäst det, skapa ett ”thorax” av haröredubbing och borsta ut det bakåt över kroppen. En lika enkel fluga att binda som den är en suverän fiskfångare.