Ser du den?

Det var en väldigt konstig känsla att kunna stå och titta på riktigt stora fiskar, men de var tyvärr väldigt slöa i värmen.

I förra veckan var familjen nere i Karlshamn för att hälsa på mina föräldrar och även senare i veckan vara med på en släktträff. Trevligt! Vi åkte från Göteborg mitt i en brutal värmebölja i onsdags, och det var inte ”bättre” när vi kom fram på eftermiddagen, så kvällsbadet i en vacker insjö var efterlängtad efter att ha suttit i bilen i fyra timmar. Men badet gjorde mig brutalt medveten om sommaren, det var nästan varmare i vattnet i sjön än på land. Flugfiske borde inte vara det första man tänker på, men det är det ju nästan alltid ändå. Jag och pappa hade tidigare bestämt att vi skulle testa Flugströmmen i Harasjömåla, som ligger i närheten, nästa gång jag var nere hos dem.

Dagarna innan tittade jag på Harasjömålas hemsida, läste in mig lite på strömmen och hur fisket är och har varit den senaste tiden. Inte helt överraskad blev jag när jag läste att det nu är väldigt varmt i vattnet, vilket givetvis påverkar både fisk och fiskare negativt. Jag läste vidare att det dock tagits ett par fina fångster i Flugströmmen veckan innan, så kanske vi kan få sig ett spännande fiske ändå? Strömmen ja, den är ju konstgjord. Ja, du läste rätt, det är en konstgjord strömsträcka som man färdigställde på 90-talet. Den går mellan två sjöar och idén kommer från konstaterandet av bristen av strömmande vatten i närheten. Jag måste erkänna att jag var lite tveksam till en konstgjord ström eller åsträcka, men det skulle visa sig att mina tveksamheter endast var fördomar.

Pappa spanar på stora fiskar

Efter fiskekortsinköp och biltransport till Flugströmmen på området parkerade vi bilen och monterade spön och knöt tafsar, ån flöt sakta förbi utmed parkeringen och det märktes omedelbart att det är verkligen är ett ”lyxfiske” (för Harasjömåla). Inte bara dagskortet som kostade hutlösa 550 kr/st osade lyx även hur det var ordnat utmed ån var lyxigt. Vid parkeringen som ligger mitt på sträckan fanns det fina grillplatser, trevliga trämöbler, ett stort och fint vindskydd samt ett indiantält modell större. I indiantältet serveras det mat och dryck vid speciella tillfällen eller engagemang. Jag och pappa var helt ensamma vid ån idag, skönt givetvis, men precis som när Per och jag var ensamma i ”lyxsjön” Strandgölen mitt i sommaren förra året så innebar det ju att de som brukar fiska här vet att det är för varmt för fiske i luft och vatten och spenderar säkert dagen på stranden istället. Men oavsett temperatur så är vi givetvis grymt fiskesugna! Positivt är också att man inte valt att göra kastgator i skogen, och det behövs egentligen inte heller då ån inte alls är bred, kanske 20 meter bred som mest, men ändå så krävs det kastkompetens för att fiska i ån.

Vi ser ett jättevak ganska omgående och plötsligt tänds förhoppningarna på ett bra fiske. Vad fisken tog på ytan förstår vi inte, då vi inte ser några insekter i luften eller på vattenytan. Uteslutningsmetoden säger att det antagligen är en myra, skalbagge, nyckelpiga eller någon annan landinsekt, så jag knyter på en röd myra och kastar mot vaket. Flugan driver perfekt över vaket ett femtal gånger, men inget händer. Jag vågar mig fram mot åkanten för att se om jag kan se fisken, och visst, där står den. En jätteregnbågsöring på minst 3 kilo! Jag byter fluga ett par gånger, men den reagerar inte. Inte ens när jag tar en sjunkande fluga och jag kan se att flugan driver direkt och perfekt mot fisken reagerar den inte. De är ganska slö, ändå. Vi går nerströms och ovanstående scenario upprepar sig hela tiden, med undantag för vaket, för vaken vi ser under dagen är inte många.

Timmarna går, och vi får ingen fisk. Men det är ändå kul att gå och småsprätta med spöet utmed ån. Jag har mitt #4 spö med mig, men önskar att jag hade mitt #2 spö. Fast om jag skulle få en fisk så vet jag i och för sig inte om mitt #2 spö skulle klara av det. Fiskarna vi ser i ån är stora, väldigt stora. Frågan är om det finns fisk under 3 kilo i strömmen. Häftigt. Vi tar en lunchmacka och en kopp kaffe och njuter i solen, under morgonen har vi fiskat av den nedre hälften av ån, och efter lunch har vi tänkt att gå uppströms.

Uppströms ändras åns karaktär något, det är mer snabbflytande och några vackra forsnackar och små höljor, det finns även partier som ligger helt i skugga och det är de som jag riktar in mig på under resten av dagen. Till slut får jag då ett hugg i ett parti som alltid ligger i skugga, och hugget är brutalt. Det stöter till och jag gör mothugg, men fisken är inte kvar. Jag har en tung nattsländelarv på tafsen, enbart bunden med oliv haröra och ett tungstenshuvud på en Partridge CZ krok i storlek 14. Jag provar igen och igen och i fjärde kastet sitter fisken äntligen på. Och den är stor, väldigt stor. Fisken hoppar upp när vi fightas och det är ett riktigt plask  när den landar. Min 5X tafs håller inte och går av efter en halv minuts drillning. Jobbigt, speciellt då jag gått här i värmen och nött utmed ån nu i fem timmar. Sen händer inget mer på ett par timmar så vi bestämmer oss för att ge upp och känna oss besegrade.

Oavsett min förlust med den tappade fisken, värmen och hur konstigt det var att se flugor nästan studsa på fisken i driften utan att de reagerade så har vi haft en trevlig dag. Jag ser verkligen fram emot att fiska sträckan när det är lite kallare och bättre förutsättningar, kanske sent i höst eller till våren. Då tror jag att sträckan verkligen kan vara hur kul som helst, med tanke på fiskarnas storlek och att det är stor chans för ”sight fishing”. Och om det är så bra som jag tror så kan nog de 550 kr det kostar för ett dagskort då vara prisvärt.