Jag har äntligen slutfört två flugbindningsprojekt, här är en reflektion kring det.

Det har nu blivit augusti och hösten står för dörren. Jag älskar höstfisket! Fisken är pigg och aggressiv och om man fiskar i P&T vatten så har ofta fiskarna gått och blivit selektiva under sommaren och kan vara riktigt kluriga att lura till imitationer ibland. Jag ser fram emot hösttrippen till Hökensås, jag planerar att åka i slutet av september. Dock ser det just nu ut som att jag blir ensam, Per ska bli pappa i början av september och Richard hade något annat projekt vid just den tiden. Men jag känner att jag måste åka ner till Hökensåsområdet oavsett sällskap eller inte, höstfisket där nere finner jag väldigt trevligt och rofyllt. Och för mig är det ingen komplett fiskesäsong utan en långhelg på våren och en på hösten i Hökensåsområdet.

De senaste veckorna har jag ärligt talat varit mer sugen på att binda flugor än att fiska. Inte så konstigt kanske när temperaturen i vattnen varit en bra bit över 20 grader i både stilla och strömmande vatten här nere i mina krokar. Fisken är slö och står mest stilla på botten och tar igen sig. Trots detta fiskade jag ”lyxfiske” i Flugströmmen i Harasjömåla i slutet av förra veckan, men mer om det i ett senare inlägg.

De senaste veckornas flugbindning har inneburit att jag slutfört ett projekt som pågått under hela sommaren, att binda Klinkhamer Special från storlek 10 ned till 20 och detta då på den bästa kroken, enligt mig, för ändamålet Partridge 15BNX. Jag har bundit två av varje storlek i svart och oliv och till slut fick jag till dem så bra som jag föreställde mig innan att de skulle kunna bli. Som ”vinge” har jag använt älghår, som jag tycker är mer hållbart och stabilare än polygarn, dessutom är det lättare att vira hacklet runt det. Kroppen består av Wapsi SuperFine Dubbing (i svart och oliv då alltså) och jag har ribbat med Hends Body Quill i samma färg som kroppen, detta för att säkra dubbingen och att segmentera kroppen. Och slutligen så har jag använt påfågelherl som thorax. Se en bild på en svart variant i storlek 18 här till höger.

CDC Duns

Härom kvällen fick nog de grannar som har insyn i vår lägenhet sig ett gott skratt för jag satt i kalsongerna och band flugor. Det var runt 30 grader i lägenheten och jag såg ett tillfälle att binda ett par timmar på kvällen när fru och barn åkte ut till havet för att svalka ned sig med ett kvällsdopp. Vi hade spenderat hela dagen ute på Vrångö, så jag kände att jag var både färdigbadad och skapligt nedkyld. Så jag satte mig vid flugbindningsbordet istället för att följa med dem ut för en salt avslutning på dagen. En fluga som jag inte hann med att binda inför säsongen var små CDC Duns, flugan är inte alls komplicerad och man binder upp ganska många på ett par timmar. När fisken går och plockar nykläckta duns från vattenytan är det här mönstret min favorit tillsammans med dylika bundna med André Bruns Polychenille. Jag funderade ett tag vad jag skulle använda för material för flugans kropp, jag valde mellan polydubbing, strippat påfågelherl och bara bindtråd, lotten föll på herlen. Medans resten av familjen var och badade hann jag med att binda två st i storlek 18 och två st i storlek 20 med hjälp av herl i färgerna oliv, naturlig, crimson och brun. Som stjärtspröt använde jag Coq de Leon, CDC i light dun och strippat påfågelherl då alltså. Det här enkla mönstret bör finnas i varje flugask, flugan landar mjukt och fint på vattnet och flyter perfekt! Det enda man bör tänka på är att använda en lätt krok, jag har använt FTB 103BL som är en ”kopia” av Tiemcos betydligt dyrare TMC 103BL. Om du inte redan gjort det så tycker jag du ska spana in den här kroken.

Jag håller just nu som bäst på att planera flugbindningen för den närmaste perioden, jag gillar att planera. På tur står lite landinsekter som jag håller på att fundera lite på samt att jag upptäckte att mitt förråd av fiskfångaren Montana börjar sina, men mer om detta vid ett senare tillfälle, som jag brukar säga. Och jag måste ju också avsluta bloggandet om de två sista dagarna i Tännäs. På återseende!