Jag har provat de flesta varianter, men mina nya handgjorda tafsar från Cornwall slår dem allihop.

Under mina år som flugfiskare har jag testat mängder av olika slags tafsar och material – polyleaders, nylon, fluorcarbon etc. Men när jag idag äntligen fick möjlighet att fiska, det känns som det var en evighet sedan sist, så hade jag ytterligare en ny variant av tafsar med mig. För ett par år sedan började jag använda Roman Mosers tvinnade tafsar och blev genast förtjust, men så i slutet av förra säsongen gick jag tillbaka till taperade nylontafsar (Vison Mono Nano) och i år har jag nästan uteslutande använt fluorcarbon tafsar och tafsmaterial från RIO. Och allt har fungerat toppen, så det var inte för att jag var missnöjd som jag ville prova något nytt, utan det berodde helt enkelt på min nyfikenhet.

I Tännäs för några veckor sedan använde Per uteslutande de tvinnade tafsarna inköpta från FlytyingBoutique.com och stortrivdes med dem och rekommenderade mig att testa dom. En av dagarna fiskade vi i kristallklart vatten med väldigt skygg öring, och det var ingen skillnad i hur fiskarna reagerade på mina ”FC-tafsar” och Pers tvinnade, något som givetvis gjorde mig väldigt intresserad. Så när jag kom hem gjorde jag en beställning på tre tafsar, en vardera till mitt #2, #4 och #5 spö/lina, och idag har jag alltså testat dem i Säveån och jag är riktigt nöjd med hur de presterade. Tafsarna finns i olika längder och tjocklekar, så det finns ett stort utrymme till att testa sig fram till en egen favorit. Jag köpte en grön tafs i 4,5 ft till mitt #2 spö, en grå 6 ft till mitt #4 och en grå 7 ft till #5 spöet. Efter tafsen knyter du fast tafsmaterial som är ungefär lika långt eller längre som tafsen, ingen ytterligare tapering behövs. Tafsarna flyter direkt ur förpackningen, men rekommenderat är att ”fetta in” tafsarna med Gink, TMC Dry Dip Super eller vilket flytmedel som du har som favorit. Jag fiskade först förtyngda nymfer och sen torrfluga och applicerade alltså Gink när tafsarna inte var helt torra och det funkade helt suveränt. Jag kan verkligen rekommendera de här tafsarna, som det känns nu är detta den bästa kombinationen jag har testat, tafsarna presenterar flugorna väldigt delikat.

Så här beskrivs tafsarna på produktsidan, och jag kan efter testning intyga:

* No memory – No need to stretch before using
* Very Supple (But not when frozen)
* Natural Flex – Acts as a shock absorber
* Tight Loops – Even at short range
* Gentle presentation – Great for dry flies
* Smooth lift off – Less disturbed water
* Float or sink – Accepts all types of dressing
* Will not rot – Made of waxed polyester
* Easy fitting – Shorb loops allow ’loop to loop’ attachment
* Fewer wind knots – User friendly
* No shine – Matt finish, spooks less fish
* Less Tippet Material Required

Fisket idag då? Nja, kan jag väl säga om den saken. Först och främst var jag överraskad över att fisket i ån var öppet överhuvud taget, man brukar ju stänga fisket när vattentemperaturen överstiger 20 grader, och jag tror temperaturen låg där i trakten. Jag landade några mindre öringar (den största på ca. 25 cm). Flugorna för dagen var små dagsländenymfer (PTN). Men annars var det som vanligt galet vackert vid ån och alltid lika utmanande fiske, så summa summarum är jag nöjd med utflykten.