Hans van Klinkens "Once And Away"

I dagarna har jag bundit ett enkelt och mästerligt mönster från en man vars efternamn finns i de flesta flugaskar.

Hans van Klinken är och kommer för alltid att vara främst känd för sitt suveräna mönster Klinkhammer, Klinkhåmer, Klinkhåmer Special – kärt barn har många namn. Men van Klinken har andra mönster i sin portfolio, och jag har som exempel visat och bundit en het fluga som heter Mighty Midge och här är ett tredje mönster med holländaren som urpsrungsman – Once And Away.

Once And Away (Olive)

Flugan är en kläckare som flyter otroligt bra och flyter rätt, den tjocka bunten CDC gör flugan nästan osänkbar. Mönstret imiterar ju en kläckande, i första hand, dagslända. Klinkhammern har ju en mer omfattande bakkropp och kan ju imitera mycket mer, en kläckande nattslända eller dagslända eller en landinsekt som hamnat i vattnet för att ge några exempel. Så fort du ser ett ”head and tail-vak” är ju Klinkhammern helt rätt att knyta på och jag skulle nog säga likadant om Once And Away, men jag har den mer som ett mönster för enbart kläckande dagsländor eller i mindre storlekar som imitation av kläckande fjädermyggor.

Once And Away (Crimson)

Hans van Klinken binder flugans kropp med ett hår från Peccary, men några sådana hår hade jag inte hemma i lager så jag valde att binda mina varianter med ”strippade” påfågelherl istället. Om du varken har Peccary eller påfågel så går det inte lika bra med selleri, men en bakkropp bunden av bindtråd i två olika konstrasterande färger går utmärkt. Jag har fyllt min torrflugeask med två bruna, oliv, crimson (röd/vinröd) och naturligt påfågelherl i krokstorlekarna 14 och 18. Det blev alltså 16 st totalt och kroken jag använt är den välkända Partridge 15BN.

Kvar på att-göra-listan inför stundande resa till nordligare breddgrader är att binda upp ett gäng Klinkhåmer Special, denna gången kommer jag att binda dem på den lite mer ”distinkta” kroken Partridge 15BNX. Jag vill ha totalt minst 20 st med mig i skiftande storlekar i färgerna oliv och grå/brun. Jag har inte bundit på den här kroken tidigare så det ser jag verkligen fram emot att göra, hoppas jag hinner med, men det brukar ordna sig.