LaFontaine's Cased Caddis

Idag är det midsommarafton och vi borde egentligen vara någon annanstans, men en stökig natt gjorde att vi är kvar hemma.

Midsommarhelgen var tänkt att firas och spenderas med släkt och vänner i de småländska skogarna, men vår äldste pojk blev magsjuk igår kväll och var uppe hela natten och kräktes. Så kan det bli, tråkigt, men allra tråkigast för honom så klart. Så vi får vara hemma i Göteborg idag på midsommarafton, om han och vädret blir starkare kanske han orkar att spana in midsommarstången i Slottskogen.

När min fru beställde lite sommarläsning passade jag på att också beställa ett par böcker, och när det kommer till mig och böcker så är det antingen amerikanska superhjälteserier, biografier om mina musikhjältar eller flugbindningsböcker. Det är det jag läser. Den här sommarens flugbindningsböcker för min del blir Guide to Tying North Country Flies av Mike Harding, en bok jag hört mycket gott om och just den här flugbindningen är ett orört kapitel för mig. Sen beställde jag också en bok jag varit sugen på ett tag att läsa nu, LaFontaine’s Legacy: The Last Flies from an American Master av det kända flugbindningsparet Al och Gretchen Beatty. Gary LaFontaine känner många till genom hans numera klassiska nattsländepuppa, men det finns mycket mer att inspireras av från LaFontaine, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt i sjukdom 2002. Resultatet av läsningen och inspirationen från de här böckerna kommer antagligen att synas här framöver.

Jag har inte fått böckerna levererade ännu, men som uppvärmning valde jag att igår kväll binda ett LaFontaine mönster – LaFontaine’s Cased Caddis. En väldigt enkel fluga att binda, och vad jag har förstått skall den vara väldigt fångstgivande också, en underbar kombination. Istället för att använda några mjukhacklade fjädrar som t ex. rapphöna som ”skal”/case valde jag att använda ett material som jag fick bifogat i en leverans från Phil Holding och hans FlyTyingBoutique någon gång i vintras – Duiker Hair Dubbing Brush. Jag har inte använt materialet tidigare, och det påminner ju väldigt mycket och hjorthår, fast lite tunnare.

För flugan på bilden har jag använt en långskaftad krok i storlek 10 som jag böjt till ”ståpäls” framme vid krokögat, rikligt med blytråd, Duiker Hair som jag virat runt kroken och sedan klippt till, kroppen är Wapsi SuperFine Dubbing i färgen Cinnamon Caddis (jag band också en med kroppsfärgen Pale Yellow och Bright Green) och några fasanstjärtsfibrer som ben. Enkelt men effektivt, hoppas jag.

Trevlig midsommar!