Deja Vu - Corixa

Det finns flugor man nästan alltid kan knyta på med lyckat resultat. Flicksländenymfen är en sådan och Corixan anser jag också är en sådan.

Jag nämnde i gårdagens inlägg att jag hade ett fint fiske på ett nytt Corixamönster vid mitt fiske på söndagen, jag vill därför dela med mig av en noggrannare inspektion av mönstret.

Corixan är ju en liten gynnare som finns i de flesta lugnflytande vatten, inte bara här uppe hos oss i norr utan även i många andra delar av världen. Många av de flugmönster som finns för att imitera Corixan har en ljus eller vit underkropp, men om du fångar en vid vattnet eller tittar efter en imitation i en insektsbok så stämmer ju detta inte med originalet, detta kanske kräver en förklaring. Det är nämligen så att Corixan, eller ”The Boatman” som man kallar den i engelskspråkiga länder, har en luftbubbla som omsluter den när den simmar och det är det vi imiterar med den vita eller den ljusa underkroppen. För att ytterligare förstärka detta har nedanstående mönster, som heter Deja Vu, en liten bakdel bestående av glittrig Krystal Flash. Smart! Och simmar föresten, det gör den verkligen, den är väldigt fascinerande att titta på när man väl får syn på en.

Jag har läst mig till att Corixan är aktiv i stort sett hela fiskesäsongen, förutom kanske just den första veckan efter att isen har släppt. Du kan, som sagt, alltid knyta på den med lyckat resultat. T ex. så är den, eller har varit för mig, en giftig ”sommarfluga” när fisken är slö och trött i varma sjöar. Om din flugask saknar imitationen, tycker jag du tar tillfället i akt och ändrar på det. Och bind upp några stycken, oftast är ”Corixa-huggen” ganska brutala, då Corixan nästan ständigt är i rörelse och fisken får jaga den.

  • Deja Vu

  • Krok: Mustad C53S #12-16
  • Tråd: UTC 70
  • Förtyngning: Blytråd (small)
  • ”Stjärt”/luftbubbla: Krystal Flash Pearl
  • Underkropp/luftbubbla: SLF Dave Whitlock
  • Överkropp/skal: Kalkon
  • Ben: Goose Biots eller Crazy Legs
  • Huvud: Pågågelherl
Fäst tråden, applicera blytråden och vira den några varv på mitten av kroken. Säkra sedan blytråden genom att binda tråden några gånger genom blytråden.

 

Bind in några strån Krystal Flash och säkra med bindtråden.
Bind in ca 8 sammanhängande fibrer från en kalkonfjäder. Du skall senare vika fibrerna fram över kroppen så se till att fjäderns "framsida" är på undersidan.
Gå fram med bindtråden, men lämna en bit av den främre delen av kroken bar, där skall du senare skapa Corixans huvud. Dubba tråden med ditt val av dubbing.
Dubba kroppen i jämna varv bak mot kalkonfjäderns infästningspunkt och sen till tillbaka på samma vis fram till där du började. Att dubba så här åt två håll tycker jag är ett enkelt sätt att skapa cigarrformade kroppar eller taperingar.
Fatta tag i kalkonfibrernas yttersta del med fingertopparna och dra dem över den dubbade kroppen. Fäst in fibrerna med först ett mjukt och försiktigt bindtrådsvarv och säkra sedan med ett hårdare bindtrådsvarv, den taperade kroppen blir nu mer tydlig även med ett sådant här "livligt" dubbingmaterial.
Fäst in en Goose Biot på var sida, försök att få dem på så samma "våglängd" som möjligt. Trimma nu Krystal Flashen på flugans baksida till att vara ca 5 mm långa.
Bind in 3 påfågelherl och gå fram med bindtråden mot krokögat.
Fäst herlen i din hackeltång och snurra försiktigt herlen samman och "dubba" sedan herlen till flugans huvud. Om det är något flugbindningsverktyg som det är värt att lägga lite extra pengar på så är det, enligt mig, hackeltången. Jag kan inte nog rekommendera modellen från Tiemco! Fäst herlen framme vid krokögat och klipp av överblivet material. Whipfinish och lack, sen gör du några likadana till, tycker jag.
All together now! Här är två av den du sett mig göra ovan och två alternativ med en mörkare underkropp och gummiben istället för biots. Som alla andra mönster går det att variera och experimentera. Go crazy!

Iron Maiden – Deja Vu