Hej solen!

Idag var jag ute vid klubbsjöarna för tidigt morgonfiske och jag var säker på att allt skulle gå bra och sjön full med aktivitet, men allt blir inte som man tror.

I veckan har jag varit på min äldste sons första skolavslutning. Det har varit tropisk värme hela veckan fram till torsdag då skolavslutningen ägde rum, men av någon anledning hade någon beställt ett kraftigt väderomslag på just den dagen. Men, vädret till trots så var det en vacker och tårögd tillställning, och jag kände vid flera tillfällen att det ju inte var länge sedan jag själv var huvudperson på en liknande ceremoni. Men, det var det ju faktiskt, tiden flyger iväg.

Imorgon sticker hela familjen till Danmark och Legoland i Billund. Vi har längtat och längtat och grabbarna var övertygade att det i februari var i över-övermorgon vi skulle åka, det måste vara skönt att inte ha ett klart tidsbegrepp, fast ibland också kanske lite frustrerande. Men vi har i alla fall, räknat ner till den här resan sen vi beställde den i december. Det blir fyra nätter i Billund – Legoland och vi skall bo på ett ställe nära parken med huserande vattenland, så vi lär inte vara sysslolösa. Kul! Färjan går tidigt imorgon bitti från Varberg, så det blir att ta sig upp nästan mitt i natten för att packa in packning och barn i bilen, och sen ska man ju orka köra också. När jag för flera år sedan arbetade som kontorsansvarig på Landvetter Flygplats var jag väldigt van att gå upp på ”konstiga tider”, på en internationell flygplats finns det ju ingen klocka, till och med för chefer. Då när jag skulle börja arbeta 04:00, vilket innebar att klockan ringde 02:30 (!) kom jag på att om jag förenar nytta med nöje, det vill säga dagen innan går upp samma tid 02:30 och fiskar så är jag ju trött tidigt på kvällen och somnar därför med lätthet 19:00. Samma logik drog jag för frun häromdagen, att om jag kan sticka ut och fiska tidigt tidigt på söndagen så somnar jag ju tidigt på kvällen och är pigg som en lärka imorgon bitti och orkar packa och köra. Bra va? Hon höll med, tror jag …

En spännande burk

Jag var på plats vid sjöarna idag 04:00, och det var nästan ljust, men det tog inte lång stund innan ögonen vant sig och solen gått opp. Och det var verkligen aktivitet i sjön! Jag har inte fiskat så mycket som jag önskat så långt i år, och har inte haft ett renodlat torrflugefiske ännu. Med det menar jag att det vakar så pass mycket att man inte ens tjuvkikar på asken med förtyngda flugor. Fisken åt på ytan eller i ytfilmen, men vad ska jag presentera. Den kommande timmen provade jag allt, kändes det som, men inget intresserade fisken. Kläckande fjädermyggor och mindre kläckare, Klinkhamer, flytande nymfer och flymfer. Och plötsligt, precis när klockan blev 06:00 så slutade firrarna att visa sig i ytan och jag sätter mig frustrerad på en stubbe och sörplar kaffe. Jag känner mig helt tom i huvudet för det som svärmar nu är just myggor och andra små tvåvingade diton, och jag har presenterat små små nymfer, kläckare och färdigkläckta sådana. Men inte … Det här var inte bra för självförtroendet och jag börjar nästan oroa mig för att vad jag just genomgått kommer innebära att jag inte kommer kunna somna så tidigt och lätt som var tänkt ikväll.

Jag tar en extra lång kaffepaus och funderar på ett motdrag och det ”enda” jag kommer fram till nu är att fortsätta nöta med en flicksländenymf, det brukar ju funka. Men det gör det inte. Inte heller Montananymf, Haröra eller några andra ”säkra kort”. Jobbigt! Det här kräver en frukost! Även om det är frustrerande att inte få någon fisk när förutsättningarna är perfekta och man vet att man gör rätt, så triggar det samtidigt. Det är bra kvalitet på fisken i sjön, det är inga broilers så går och vakar på cigarettfimpar utan det är fisk som varit i sjön ett tag och har blivit selektiva. Man får använda den uteslutningsmetod och logik som är grundtanken i vår sport. Bra!

Pheasant Tail Nymphs

Men till slut hittar jag dagens nyckel och livet är roligt igen. När jag fiskat i fem timmar och klockan blivit någonstans mellan 9 och 10 får jag för mig att knyta på den mystiska nymfen/flymfen som Per tog sin rekordfisk på i Strandgölen i Hökensås förra sommaren, läs mer om det här. Det är en någonslags korsning mellan nymf, flymf och våtfluga och fisken tar på den första presentationen, och den är arg, fisken alltså för jag är överlycklig. Jag visar backing för första gången i år och får håva årets största fisk. Är det här en fluga för stor fisk, eller är det bara en tillfällighet? Osäkerheten lever jag på, och kommer så göra tills jag får en mindre fisk på flugan. Den sista timmen jag fiskar har jag fyra fiskar på, men tappar samtliga. Kroken har hulling, men den första fisken som bet och som jag landade böjde ut kroken, detta ser jag först när jag skall packa ihop för dagen. Dagens lektion är alltså att allt ordnar sig med lite kreativitet och att man alltid bör undersöka flugan mer noggrant efter varje landad fisk.

I bilen på väg hem ringer jag till Per, men han svarar inte. Jag sänder ett SMS som lyder: ”Fångade just en båge på Strandgölsflymfen. Varför fiskade vi inte med den sist?”.


PTN Orange

I veckan var jag inne på jobbet och hälsade på. Allt var som vanligt, men det var mycket nya människor på kontoret. Det märks att det är högkonjuktur och att jag arbetar i en konjukturskänslig bransch. Det roligaste med besöket var att min kollega ”Jägaren” som jag tidigare nämnt här, som jag fått älghår av kom fram med en liten plåtburk med fjädrar till mig. Hans barn hade skjutit ”skogsfågel” och jag fick fjädrarna. Han nämnde vilken fågel det var, men det har jag i skrivande stund glömt bort. Fjädrarna är hur som helst väldigt vackra och jag ser fram emot att binda lite mjukhacklade ”Spiders” med dom, och känner också att fibrerna kommer att fungera mycket bra som material till ett ännu så länge oupptäckt nymfmönster. Mer om detta senare …

När vi ändå är inne på ämnet så har veckans flugbindning handlat uteslutande om små nymfer. Jag fick ett kuvert med ny spännande krok för någon vecka sedan som jag tyckte det bara skrek små nymfer om. Kroken är från Phil och hans Flytying Boutique och är en hullingslös variant av den välkända Kamasan B170. Jag kan verkligen rekommendera den här kroken! Jag band upp ett 20-tal små fasanstjärtsnymfer i olika färger och är nöjd med resultatet, små dagsländenymfer har varit dåligt representerade i min flugask tills nu. Materiallistan för nymfen är enkel: nämnd krok, fibrer från fasanstjärt färgad i olika nyanser, koppartråd och påfågelherl. Lite ”roligt” är att min fru råkade suga upp hela bunten med påfågelherl i en städning mitt i veckan, jag hade varit slarvig och lämnat bunten på flugbindningsbordet, min yngste son såg antagligen bunten på pappas ”spännande bord” och drog ner bunten på golvet och … Så jag fick göra de 10 sista flugorna med Ice Dub i färgen Black Peacock, men det gick ju lika bra. Mistpool får snart en order på nytt påfågelherl och antagligen också lite annat om jag känner mig själv rätt.

Legoland, here we come!