Cravens Mugly Caddis (Tan)

Att jag köpt en ny dubbingborste blir nog ganska tydligt i det här inlägget …

En sida som jag kontinuerligt tittar på och inspireras av är Charlie Cravens Charlie’s Flybox. Charlie är en flugbindare av rang och har samma motto som mig ”vackra fiskeflugor” och inte ”vackra imitationer”, hans mönster har en trevlig ”twist” av flertalet välkända mönster och han förbättrar dom verkligen, enligt mig. Dessutom är hans steg-för-steg beskrivningar ypperligt och hans beskrivningar och historien om varje fluga är ett nöje att läsa.

I förra veckan fick jag lite nytt flugbindningsmaterial hemskickat som jag beställt på diverse ställen, mer om det senare, där bland en ny dubbingborste. Jag har tidigare använt en tandborste, men fibrerna på den var alldeles för klena för ändamålet så jag köpte en borste ämnat för flugbindningen. Och att borsta flugor och göra dem livfulla och ”burriga” är kul, speciellt då på nymfer av olika slag och nattsländor i olika stadier. Och dessa flugor kan ju egentligen inte vara ”burriga” nog, det skapar livfullhet i vattnet och de utstickande håren och fibrerna gör sig ypperligt som lockelse för fisken, kan imitera ben etc. Så borsta på!

Bite me!

Ett mönster som verkligen sätter dubbingborsten på prov är Cravens Mugly Caddis, ur Charlies flugask då. ”Mugly” översätter ju till svenska ungefär ful-snygg, eller den egentliga översättningen är ett urbant slang om en kvinna med en fin kropp, men ett inte lika vackert ansikte. Mugly! Jag vet inte om jag kan hålla med om att den här imitationen av en kläckande, nykläckt eller en nattslända kläckts men fastnat i skalet (shuck) är Mugly, för jag tycker den är väldigt vacker. Och den här flugan kan man inte borsta för mycket. Charlie skriver att man kan fiska flugan både vått och torrt, vilket också gör den perfekt för nattfiske. Läs mer om flugan, uppkomsten och hur du konstruerar en egen här. Jag valde att binda en tan och en brun och jag ser fram emot att testa den vid vattnen snart. Om du vill fiska den torrt så är det inga problem för den skall flyta väldigt bra med hjälp av sin undervinge av CDC och övervinge av älghår, och impregnerar du den redan vid städet eller vid vattnet så flyter den antagligen för evigt. Prova den, jag tror verkligen på den!

Jag nämnde ju att jag fått hem lite nya prylar i veckan, och jag vill bara flika in ett tips om en väldigt bra butik med genuint mateiral, Cookshill Fly Tying Materials. Butiken drivs och ägs av ett engelskt par och vad som gör dem och materialet de säljer unikt är att de åker runt och köper eller får (?) djur från skytteklubbar, markägare och sällskap runt om i landet vilket de senare behandlar och paketerar. Jag kan inte rekommendera deras rapphöneskinn för mycket, även fjädrarna i lösa påsar är i yppersta kvalitet. Och om du ändå gör en beställning, passa då på att även beställa deras CDC för den är fantastiskt bra, både fjädrarna och färgningen.