Vulgata & Danica Nymf

Idag har jag bundit stora dagsländenymfer som jag tänkt skall efterlikna Vulgata och Danica i just det stadiet.

Igår fick jag ett mail från Per, han hade nyheter om att Vulgatan nu så smått börjat kläcka i Hökensås. Och vi som skall dit i nästa vecka! Vår timing är perfekt, precis som jag hade på känn. Fisken hinner nu i veckan att vänja sig vid sländan och verkligen truga efter helgens kläckningar och våra imitationer, förstås. Men man brukar ju säga att fisken äter 80% av sin föda under vattenytan och om detta är statistiskt bevisat vet jag inte. Men om jag filurar på de fiskar jag tagit genom åren, så skulle statistiken nog kunna stämma. 80% av mina firrar har jag nog tagit under vattenytan, till dessa räknar jag då även de fiskar tagna på kläckare fiskade precis under ytfilmen. Med detta i bakhuvudet och en snabb titt i min flugsamling kunde jag snabbt konstatera att om det är någon fluga/imitation jag verkligen behöver binda så är det stora dagsländenymfer som skall imitera Danica och Vulgatanymfen. Och detta behöver ju inte alls vara så komplicerat.

Vad som skiljer dessa stora sländor från sina mindre kamrater i nymfstadiet är ju det korta stjärtpartiet och att de är ganska ”lurviga” utmed främst den första delen av bakkroppen. Jag försökte göra det så enkelt som möjligt som vanligt, så jag använde hardubbing som jag sedan kraftigt borstade ut med en dubbingborste. Resultatet tycker jag blev bra både för ”lurvet” där bak, samt för benen där framme på nymfen. Kroken jag använt är min favorit när det kommer till nymfimitationer, Tiemco TMC 200R, den är väldigt långskaftad och har en lockande ”böjelse” för insekten i det här stadiet. Jag har använt krokstorlek 10. Ryggskölden är av kalkon och jag har förtyngt den genom att ribba flugan med koppartråd samt att jag har blytråd under thorax.

Nu har jag fickorna fulla med stora sländimitationer i alla stadier inför helgens hallaballoo i Hökensås. Fish beware!