Deep – stora flugor på djupet

Vulgata & Danica Nymf

Idag har jag bundit stora dagsländenymfer som jag tänkt skall efterlikna Vulgata och Danica i just det stadiet.

Igår fick jag ett mail från Per, han hade nyheter om att Vulgatan nu så smått börjat kläcka i Hökensås. Och vi som skall dit i nästa vecka! Vår timing är perfekt, precis som jag hade på känn. Fisken hinner nu i veckan att vänja sig vid sländan och verkligen truga efter helgens kläckningar och våra imitationer, förstås. Men man brukar ju säga att fisken äter 80% av sin föda under vattenytan och om detta är statistiskt bevisat vet jag inte. Men om jag filurar på de fiskar jag tagit genom åren, så skulle statistiken nog kunna stämma. 80% av mina firrar har jag nog tagit under vattenytan, till dessa räknar jag då även de fiskar tagna på kläckare fiskade precis under ytfilmen. Med detta i bakhuvudet och en snabb titt i min flugsamling kunde jag snabbt konstatera att om det är någon fluga/imitation jag verkligen behöver binda så är det stora dagsländenymfer som skall imitera Danica och Vulgatanymfen. Och detta behöver ju inte alls vara så komplicerat.

Vad som skiljer dessa stora sländor från sina mindre kamrater i nymfstadiet är ju det korta stjärtpartiet och att de är ganska ”lurviga” utmed främst den första delen av bakkroppen. Jag försökte göra det så enkelt som möjligt som vanligt, så jag använde hardubbing som jag sedan kraftigt borstade ut med en dubbingborste. Resultatet tycker jag blev bra både för ”lurvet” där bak, samt för benen där framme på nymfen. Kroken jag använt är min favorit när det kommer till nymfimitationer, Tiemco TMC 200R, den är väldigt långskaftad och har en lockande ”böjelse” för insekten i det här stadiet. Jag har använt krokstorlek 10. Ryggskölden är av kalkon och jag har förtyngt den genom att ribba flugan med koppartråd samt att jag har blytråd under thorax.

Nu har jag fickorna fulla med stora sländimitationer i alla stadier inför helgens hallaballoo i Hökensås. Fish beware!

7 reaktioner till “Deep – stora flugor på djupet”

 1. Hei,

  Er nysgjerrig på om du har fått testet ut Vulgata og Danica nymphene og også Klinkhamer Special Vulgata respektive Danica. Er igang med å binde opp noen imitasjoner for dette spennende fisket og synes de nevnte imitasjonene ser lovende ut.

  1. Hej Lasse,

   Tack för kommentaren.

   Jag har egentligen bara haft ett riktigt imitationsfiske med Vulgata och Danica i år och då tog fisken duns.

   Men jag tror verkligen på dom båda mönstrena, nymfen och Klinkhamern. Och när de hamnar i vattnet så ser de riktigt giftiga ut. Glöm inte att även göra några av nymferna extra förtyngda, speciellt Danica nymfen.

   Mvh

   Daniel

 2. Takk for tipset. Jag ska sluta banta Danica nymfen ☺☺☺
  Vet du hvilken størrelse jeg burde konsentrere meg om når det gjelder myggpupper i Svenske innsjøer? Er litt usikker på dette…

   1. Flott forslag. Har sett meg ut Jujubee selv men har ikke de rette materialene. Skal teste ut enkle trådpupper a la Yong special og Al’s rat… men med twistet antrongarn som kropp. Antrongarnet er ikke tykkere enn at bindetråden som ligger under kommer til syne, noe som jeg synes gir en fin halo-effekt.
    Det gjenstår å se om fisken godtar den som den ekte varen.

    1. Super Hair kan vara lite svårt att få tag i, och det finns olika med samma namn. Det ska vara Super Hair från BestWay.

     Mistpool.com har rätt material, titta där.

Kommentera