Säveåflymfen

Nästa helg, eller rättare sagt från på morgonen på fredagen den 27/5 är det äntligen dags igen för årets bonanza i Hökensås. Jag, Per och Richard åker dit för att ha en trevlig långhelg och förhoppningsvis passar Vulgatan på att kläcka samtidigt. Men det är ju inte alltid det hjälper …

Förra året vid den här tiden gjorde vi samma resa, eller det var faktiskt någon vecka senare. Då kläckte den stora sländan för fullt i de sjöar där sländan finns, vi prickade in vår helg perfekt. Dock fick vi inte en endaste fisk på imitationer med sländan, jag provade nymf, flymf, kläckande och färdig dun. Men inget hjälpte. Detta har jag inte riktigt kunnat släppa på ett år så jag har inför året studerat och bundit upp några mönster jag är säker på att fisken inte kommer att kunna motstå. Jag har tidigare visat kläckaren och den färdiga sländan, och jag håller just nu som bäst på att mixtra med nymfen som jag tror att jag är klar med om några dagar, men mer om detta senare.

Tiny

Men trots funderandet och skapandet av stora imitationer efter stora sländor har jag ändå inte kunnat släppa förra året då fiskarna istället tuggade i sig mina och Pers små torra myggimitationer. Så jag har, givetvis, även preparerat askarna med små flugor och små kläckande insekter. Och i veckan har jag bundit ett favoritmönster som härrör hit och det är den här lilla gynnaren jag kallar för Tiny. Flugan är enkel att binda och innehåller det som oftast finns i varje flugbindares materiallåda. Ursprunget till flugan hittade jag i ett numer av Allt om Flugfiske för något år sedan, men jag har modifierat den lite. Lite roligt är det alltid när man ser ett mönster, anpassar den efter sig själv och fångar fisk på den. Och en riktig fiskfångar är den verkligen. Första gången jag hade ute flugan tog jag tre fina regnbågar på en timma. Jag hade också flertalet hugg på flugan i Säveån förra året.

Vad imiterar den då? Jag skulle vilja säga allt i krokstorleken. Myggor, forsknott (på samma härliga vis som TKK), landinsekter, små dag- och nattsländor i både kläckande, färdigt och döende status. Använd en liten och lätt torrflugekrok (jag binder den från krokstorlek 18 och nedåt, flugorna på bilden ovan är på krokstorlek 20 och 22), bindtråd som kropp och framme vid krokögat binder du in en CDC-puff och hacklar ett par varv med CDC-fibrer som du har tvistat i en dubbingöggla eller genom att splitta tråden. Avsluta flugan med två whipfinishar, och som alltid när du har CDC framme vid krokögat använder du inget lack eller andra kemikalier. Tro mig, fiskarna oavsett art kommer att ta den här enkla och effektiva rackaren.

Jag har också fått ett par mail angående mitt föregående inlägg om Säveåpremiären, och mailen har handlat om den ”lilla ljusa flymf” jag nämnde där. Och den flymfen ser du på bilden högst upp här. Också den mycket enkel; TMC 200R i krokstorlek 16-18, rapphöna som några stjärtspröt och hackel, guldtråd som butt och ribbing och en ljusare färg till kroppen och en något mörkare nyans som thorax. Fångsgaranti! 😉