Meet the Monster

Välkommen att möta ”Monstret” – flugan som jag är övertygad om kommer att bli en favorit i min flugask under ett par veckor varje år.

Nu börjar uppladdningen på allvar inför årets kläckningar av våra största dagsländor – Ephemera Danica och Ephemera Vulgata. I år hoppas jag få uppleva och framgångsrikt fiska med imitationer av ovannämnda skönheter dels här på hemmaplan i Säveån, om ett par veckor i Hökensåsområdet samt slutligen hoppas jag och Per att vi prickat in rätt vecka i Tännäs och Funäsdalen för kläckningarna där uppe.

Och uppladdningen börjar ju alltid nu mera vid bindstädet och jag har laborerat mig fram till vad jag tror är en grym imitation för den kläckande sländan av de här stora skönheterna. Flugan är ganska enkel att binda, flyter och imiterar på rätt sätt och fiskar fantastiskt bra (utgår jag ifrån). I bakhuvudet har jag haft André Bruns fenomenala imitation av samma slända och stadie samt en annan fluga jag band tidigare i år. Jag bytte krok och kombinerade de båda och ”Monstret” var fött! Jag har i veckan även bundit upp ett gäng av Andrés kläckare i Tan, Olive Dun och Cream, för att gardera mig.

Flugan är bunden på en krok som jag tycker är perfekt lämpad för denna fluga, Tiemco TMC 2ooR i krokstorlek 10. Kroken är inte för lätt och inte för tung och väldigt långskaftad (3X) och har rätt ”kurva” för den här flugan när den ligger presenterad i vattnet för fisken (nästan 90% av flugan ligger ju under ytfilmen). Kropp och ”stjärt” består av maraboufibrer som är dubbade runt krokskaftet. Valet av marabou är väldigt viktigt vid bindandet av flugan, då du önskar så långa och rätt taperade fibrer som möjligt. Jag har använt ”Extra Select” från Hareline i färgerna Olive Brown och Tan. Kroppen är sedan ribbad med bindtråd, har ett thorax av CDC-dubbing (färgerna har jag mixat själv), ben av fasanstjärtsfibrer och slutligen en flytkudde av foam. Jag tror MYCKET på den här imitationen!

På söndag är det äntligen dags! Premiär i Säveån och jag är just nu väldigt nervös för om jag kommer lyckas knipa ett av de 10 fiskekorten på premiärdagen …

Monstret - E.Danica Emerger (Tan)