När dagsländan har haft sin dag ovan vattenytan och ramlar döende tillbaka ner mot vattnet har fiskarna sitt enklaste byte i sin kostcirkel – spent spinners.

I veckan har jag funderat mycket på det faktum att jag har alldeles för många flugaskar. Och jag håller nu som bäst på att fundera och testa mig fram till en lösning på detta. Målet är att ha fyra askar när jag är klar med ”processen”, om jag lyckas återkommer jag med det här.

När jag satt och tittade på alla askar och alla mängder med flugor som jag har hittade jag ett ”hål” i min samling – spent spinners. De gånger jag fiskat med ”spents” är lätträknad och jag har faktiskt aldrig bundit stadiet själv utan den handfull spents jag har är köpeflugor, och det är ju inte lika kul. Mitt samvete klarade inte detta utan jag satte mig vid bindstädet igår kväll när resten av familjen somnat och offrade några timmars nattsömn på att binda upp ett gäng döda eller döende sländor.

Spent Spinner (Sulphur Orange)

Jag började med att surfa runt på diverse flugbindningssidor för att hitta inspiration, och hittade tre mönster som jag tog inspiration från och blandade ihop dem till det du ser här. Ett tips jag fastnade för på mina förberedande studier var att överdimensionera vingarnas längd något. När fisken går och sörplar spents är det siluetten de går efter och det kan vara en fördel att överdriva detta lite. Rätt eller fel? Ärligt talat tror jag inte någon eller några millimeter hit eller dit har någon som helst betydelse, men det lät ju logiskt och logik är något jag tror på.

  • Krok: TMC 100 #16
  • Stjärt: Mayfly Tails
  • Tråd och rib: Sheer 14/0
  • Kropp: Wapsi SuperFine
  • Vingar: Polygarn
  • Vingtäckare och flytkudde: Foam
  • Thorax: CDC dubbing

I veckan blir det inget flugfiske och det samma gäller kommande helg, då vi skall ner till Småland för att träffa en del av släkten. När jag tänker på nästa fisketillfälle, vilket jag ofta gör, så lutar det åt att det är i Säveån, där det snart nu är premiär. Och när jag tänker på att jag snart svingar spöet i Säveån blir jag varm i kroppen och då gör det inget att det dröjer någon vecka extra innan jag kan fiska igen. Däremot har jag några flugor som jag måste hinna med att binda de kommande dagarna; dels en tanke på en fluga som så här långt går under namnet och tanken ”Monstret”, en variant av Klinkhamer som jag tror kommer imitera kläckande Danica och Vulgata på ett bra sätt samt att jag har ett 40-tal Micro Polychenille sländor (duns) att färdigställa. Kan man inte göra det ena får man göra det andra …