Snart helt isfritt på "Klubbsjöarna"

Idag lyckades jag slå flera flugor i en smäll som innebar att underhållning för både mig själv och barnen samt att få svar på en fråga som gäckat mig i flera veckor.

Fredagen innebar båda barnen hemma, trevligt. För att aktivera oss bestämde jag att en utflykt med skogspromenad och tillhörande matsäck var det bästa alternativet. Och barnen höll med, i alla fall den äldste som kan tala för sig själv. Dagen började bra med en episod på Bolibompa där några barn tog sig ut i skogen på skidor och åt matsäck, barnen i TV konstaterade att ”lycka är att äta matsäck” och den äldste pojken utbröt ”Pappa, dom är precis som oss!”.

Det har varit en hård vinter

Efter frukost och några påfrestande minuter när matsäck skall göras och packas, barnen ska klä på sig och kläs på och även jag själv ska ju ha kläder och blöjor och ombyte får vi ju inte glömma och detta samtidigt som bägge pojkarna hade mycket spring i benen … Ja, minuterna blev en halvtimma men till slut satt vi i bilen. Vårt mål för dagen var promenad längs Säveån, vacker och spännande natur för barnen och för pappa givetvis. Och på vägen hem tänkte jag även stanna till vid ”klubbsjöarna” och se hur långt issmältningen kommit på dem.

Säveån eller Dagobah?

Väl ute ur Göteborg somnade den minsta, så avstickaren till ”klubbsjöarna” blev vårt första stopp. Är fiske möjligt på premiären nästa helg? Och svaret blev ett rungande JA! Jag nästan halvsprang upp förbi klubbstugan och blickade ut över den största av sjöarna som ligger närmast parkeringen och nästan hela sjön är fri från is. Det är bara några envisa meter på ena ”långkanten” där fortfarande ligger ett tunt istäcke. Hur läget är i den något mindre sjön där jag alltid bedriver min huvudsakliga verksamhet har jag inte möjlighet att konstatera, men jag antar att läget är detsamma, att det fortfarande är ett tunt istäcke på ”skugsidan” av sjön. Men de metrarna är borta om några dagar, det är nu plusgrader även på nätterna och den hårda blåst som varit här på västkusten i snart en vecka hjälper givetvis också till. Härligt!

Jag visslar glatt i bilen mot Floda och Säveån och min äldste frågar varför jag är så glad. ”Fråga mig igen om ett par år, så kommer du förstå”. Pappa har redan börjat indoktrineringen att i alla fall en av pojkarna skall bli lika tokig i flugfiske som jag. Hoppas hoppas …

När vi kör över ”träbron” och ån upp mot parkeringen stannar jag till och konstaterar snabbt att det är väldigt högt vatten och att det är bra drag i vattnet. Föga överraskande är väl det med tanke på mängderna av smältvatten som nu gör sitt. Vi packar ihop prylarna och placerar den yngste på min rygg i bärstolen, han sover gott fortfarande. När vi promenerat i knappt 10 minuter kommer det sedvanliga ”Pappa, är vi framme snart”. Jag förklarar att det inte finns något ”framme” utan att jag tänkt att vi går en stund och sen äter frukost, detta är ingen förklaring som godtas. Men vi kommer till en lång spång över sankmark, detta är givetvis spännande så frustrationen går snabbt över. Att jag föreslår att vi också kan prata om Star Wars när vi promenerar, hjälper också till. Det föreslås att jag är Luke Skywalker och att jag har Yoda på ryggen, precis som när Yoda tränar Luke Skywalker till att bli en Jedi på hans hemplanet Dagobah. Detta godkänner jag givetvis så jag är Luke Skywalker, den sovande lillebrorsan i bärstolen är Yoda och lekledaren är Darth Vader med lasersvärd i form av en pinne han just hittat.

Jediriddarna vid Säveån

Det är vackert vid ån, precis som vanligt och det är underbart att ha trumhinnorna fyllda med ljudet av strömmande vatten igen. Till slut tröttnar Darth Vader, Luke är tydligen Jedi nu så vi sätter oss på bänkarna nere vid det första riktiga lugnflytet nedströms träbron och äter mackor och dricker Pucko. Efter pausen får båda pojkarna rota lite i skogen, kasta stenar och annat kul innan vi går mot bilen igen. Solen tittar fram på vägen tillbaka till bilen, något som också gör den hårda vinden mindre kännbar och kall. När jag sätter mig i bilen känner jag mig verkligen nöjd med livet. Idag har jag konstaterat att isen på klubbsjöarna snart är helt borta och att det är fiskbart nästa helg och sen som lök på laxen en trevlig promenad utmed Säveån i tidig vårskrud. Vi avslutar utflykten med att handla på ICA Kvantum i Lerum, det är ju fredag och även Jediriddare äter då tydligen chips.