Mallard Xpress

Imorgon är det då äntligen dags! Och det kan inte sägas för många gånger, äntligen dags, äntligen dags, äntligen dags …

Senhösten och vintern har varit lång, kall, mörk och bjudit på snö i mängder och så har det varit sen november. Häromdagen på spårvagnen hörde jag ett äldre par prata om årets vinter som ”mina barndoms vintrar” och när man hör sånt vet man att det är allvar. Men imorgon är våren här officiellt, för imorgon är det havsöringspremiär och med den premiär på fiskesäsongen 2011. Jag gillar havsöringsfiske och det är lite tradition nu mera att den inleder min säsong i några veckor innan sjö- och fiske i strömmande vatten tar vid. För det är ju i stilla och strömmande sötvattensfiske som är min riktiga hemmaplan.

Men de två, tre veckor som havsöringen lockar utmed kustbandet är en perfekt start på säsongen. Man finslipar kastsvingen inför det mer delikata fisket och presentationerna, man testar vadarna inför året och ser om även de överlevt vintern men framför allt så kommer man ut i naturen och får göra det man mest älskar – att dänga Det är även i det stilla och strömmande sötvattensfisket som min flugbindning har sin hemmaplan och jag har väl egentligen aldrig på allvar försökt mig på att binda kustflugor. Men min polare Richard gjorde mig inspirerad på sin blogg där han den senaste tiden visat upp riktigt fina skapelser. Så jag kunde inte hålla mig från att testa en Mallard Xpress idag när min febersjuke son tog sig en tupplur på soffan. Jag är väl inte jättenöjd med resultatet, men målet var inte perfektion då jag inte har någon erfarenhet i ämnet. Utan målet är att flugan skall pulsera ”gött” i vattnet och locka fisken till hugg, och att den kommer pulsera i vattnet är jag säker på, det andra får vi se imorgon.