René Harrops Ascending Caddis (Tan & Green)

Jag fortsätter flugbindningen i René Harrops fotspår, från larviga nattsländor till nu stigande nattsländor.

I veckan fick jag en inbjudan från min kompis Richard att fiska med honom och några andra av hans bekanta på Styrsö nästa fredag då det vankas ny månad, men framför allt havsöringspremiär. Jag ser verkligen fram emot detta och hoppas att jag kan få till familjepusslet så att en heldag i skärgården på premiärdagen den 1/4 blir möjlig.

Efter att ha börjat binda nattsländelarverna i René Harrops Caddis System har nu turen kommit till nästa fas i insektens liv och det är en spännande fas för oss flugfiskare. Den stigande nattsländan som har fått nog av bottenträsket och bestämt sig för att stiga mot ytan och se vad som finns där. I den här flugan sätts både min kompetens som flugbindare på prov och Renés material, detta då flugans huvudmaterial är hans CEN-dubbing. Jag har bara sett bild på flugorna i hans böcker och alltså inte hittat någon SBS på hur han binder dem, så det krävdes lite funderingar och ett par testflugor innan jag tror att jag knäckte koden. Flugans kropp skall vara taperad som en cigarr och för att göra det så enkelt som möjligt för mig tog jag hjälp av tafsmaterial under dubbingen, detta tror jag dock inte ”The House of Harrop” föredrar. Men men …

René binder flugan på Tiemco 206 BL medan jag har valt att binda den på den ytterst prisvärda kopian från Grip Hooks, se mer i materiallistan nedan. Jag band 5 beiga (Tan) och 5 gröna (Caddis Green) och jag rekommenderar dig att göra detsamma. Grymt mönster, eller hur?

Det här är en riktigt kul fluga att binda och mönstret är kul att fiska. Fiskas som ”dead drift” eller varför inte presentera den några meter uppströms fisken och simulera ”en stigning” genom att höja spötoppen över fiskens ståndplats.

Börja med att lägga en bindtrådsbädd på krokskaftet, gå ner med tråden en liten bit nedanför där kroken böjs

 

Bind in guld wire utmed krokskaftet

 

På liknande sätt binder du även in tafsmaterial eller annan nylonlina, dock inte hela vägen ner till där guld wire och bindtrådsbädden avslutas. "Ribba" sedan nylonet tillbaka till infästningspunkten och säkra ordentligt.

 

Dubba bindtråden med dubbingmaterialet och försök skapa en cigarrliknande tapering, hellre lite för tjock än tvärt om

 

Fäst en bunt maraboufibrer där dubbingen avslutas, använd topparna på fibrerna för att undvika att det blir allt för "luddigt" när du ribbar med guld wiren

 

Ribba kroppen framåt och fäst ordentligt

 

Klipp av maraboun, men spara en liten "stump". Det börjar likna nåt ...

 

De flesta flugbindare har nog en egen preferens om hur man binder in ben med hjälp av rapphönefjädrar på nymfer och dylikt. Jag föredrar att rotera kroken, klippa en V-form på fjädern, föra in fjädern mot kroken, fästa med två lösa bindtrådsvarv och sedan dra fjädern i position mot krokögat

 

Så här kan det t ex. se ut om man nu roterar tillbaka kroken i position

 

Bind in antennerna på krokens ovansida

 

Färga bindtråden med hjälp av en vattenfast tuschpenna, dubba tråden med ytterst lite dubbingmaterial och skapa ett thorax. Säkra med två whipfinishknutar. Klart!

 

Och så här kan det gå om du istället använder dubbing i färgen "Caddis Green"