Är det öppet vatten bakom träden?

Isen har legat tjock utmed västkusten i flera månader och för bara några veckor sedan såg havsöringspremiären som kommer med april månad omöjlig ut. Men nu är läget helt annorlunda, det är isfritt i skärgården. Äntligen är flugfiskesäsongen 2011 bara någon vecka bort!

I söndags tittade jag extra noga på väderprognoserna i TV, de utlovades en härlig start på veckan med vackert och varmt väder och speciellt då tisdagen. Jag bestämde att göra något extra av tisdagen så jag bestämde att ta med mig sönerna ut i naturen på långpromenad vid havet. Och samtidigt kunde jag ta tillfället i akt att se vad de senaste veckornas något varmare vatten inneburit för isen i innerskärgården. För några veckor sedan var familjen på utflykt till Amundön och då var det verkligen vinter med flertalet minusgrader och tjock tjock is. Jag var då övertygad om att en havsöringspremiär den 1/4 skulle vara omöjlig, ett jobbigt konstaterande.

Ingen is! Premiären är säkrad!

Efter frukosten idag gjorde jag i ordning matsäcken medan barnen sprang av sig morgonenergin i lägenheten. Solen lyste på klarblå himmel utanför köksfönstret och termometern visade flera plusgrader redan kl. 08:00. Härligt! Efter morgonbestyren satte vi oss i bilen med slutmål Särö Västerskogs naturreservat söder om Göteborg. Jag och vi är ganska ofta just vid Särö Västerskog, det är otroligt vackert, en spännande promenad väg för barnen utmed havet och på klipporna och där finns en vacker sandstrand där vi gärna badar på sommaren.

Promenadsträckan börjar med en bit genom en vacker skog där boken gör ett magnifikt grönt tak på vår och sommar. Min son hör en hackspett och vi njuter av att höra liv i skogen igen. På väg ner mot havet genom skogen känner vi hur vinden friskar i mot oss, men det är varma vindar och inte de isiga och piskande vindar vi vant oss vid under den långa vintern som det varit i år också. Jag ser nu att det ljusnar mellan träden och jag blir väldigt nyfiken, hur isigt är det? Men ju närmare vi kommer desto gladare blir jag, det är ingen is, det är ju öppet hav! Oj! Det hade jag verkligen inte väntat mig, inte en isfläck så långt ögat når. Yes!

Hot Spot

Promenaden är ljuvlig på alla vis. Lillkillen sover djupt i väskan på ryggen och den äldre grabben hoppar på klipporna och undrar om det är sommar nu så att vi kan åka till Legoland snart. Vi når sandstranden efter en knapp timmas promenad och avslutar där med äggmackor, Festis och kaffe till mig. När jag tittar på barnen som underhåller sig själva genom att kasta stora och små stenar i vattnet sitter jag och funderar på mitt flugfiske och när jag känner hur havsvinden ligger som en fet matta över ansiktet blir jag osäker på om jag inte hade lite för gott självförtroende när jag sålde mitt klass 8 spö och lina i höstas. Det kändes då väldigt bra att låta mitt klass 6 spö bli mitt havsöringsspö, och jag har köpt en ny Guideline Coastal lina i tillhörande klass som jag spolade på i förra veckan. Men det ska nog ordna sig …