René Harrops - Cased Caddis Larva

Tempot i flugbindningen har varit bristande den senaste veckan, mest beroende på att jag väntat på en spännande leverans från en nyupptäckt butik.

Senaste veckan jag mest ”kompletteringsbundit” vid städet, alltså bundit upp fler exemplar av flugorna. Min nya ”burriga favorit” har jag bundit i en mindre storlek (#10) och fler färger (oliv och brunt), jag tror verkligen på den flugan inför sommarens kläckningar av Vulgata och Danica. Och när jag ändå hade påfågelherlen framme så testade jag att binda några små nymfer med endast detta mångsidiga material, ungefär som en Pheasant Tail Nymph, fast med påfågel då istället för fasan. Experimentet blev väl inte jättelyckat och jag vågar inte därför visa upp det här. Men fisken skall få vara slutgiltig bedömare när säsongen kommer.

Annars har jag mest gått och väntat på våren som alla andra, antar jag. Och idag fick jag ju världens bästa vårtecken presenterat för mig, och jag menar då inte krokusen som ”poppat upp” i trädgården ute på gården.

För ett tag sedan såg jag en annons i den mest ypperliga av tidskrifter Drake Magazine att René Harrop tagit fram tafsar till försäljning under sitt egna märke Trout Hunter. Jag blev givetvis väldigt intresserad, men konstaterade snabbt att tillgången till dem var begränsad i Sverige. René Harrop är ju en ärrad flugfiske- och flugbindningsveteran och har figurerat frekvent i t ex. Flugfiske i Norden med artiklar om flugbindning och vinsten av fiske med långa tafsar.

Härom kvällen satt jag och bläddrade i lite gamla nummer av Flugfiske i Norden och kom till slut till en artikel av René om just hur han taperar sina tafsar, och annonsen från The Drake poppade upp i huvudet. Jag tittade in på Renés hemsida och blev genast väldigt inspirerad. Jag har ju beundrat Renés flugor ett tag och gladde mig hjärtligt åt att han inte bara har sina egensignerade tafsar till salu utan även mycket spännande flugbindningsmaterial som han tagit fram. Jag såg framför mig möjligheten att binda de väldigt spännande flugorna René presenterar i sina böcker Trout Hunter och Learning From the Water på ”riktigt”, alltså med det material René själv använder för sina flugor. Så förutom hans långa tafsar och tafsmaterial adderade jag en del av hans flugbindningsmaterial i min varukorg och checkade ut. Det blev några påsar CDC, gillade verkligen de färger han tagit fram, och flertalet av hans CEN-dubbing (Caddis-Emerger-Nymph).

René Harrops - Caddis Larva

Leveransen tog en vecka och det var spännande att öppna kartongen. CDCn såg mycket bra ut, speciellt då färgerna och CEN-dubbingen så väldigt väldigt intressant ut. Under veckan jag väntade på prylarna letade jag i Renés senaste bok Learning From the Water, som jag verkligen rekommenderar, efter inspiration om vad jag skall binda med materialet som är på väg till mig. Jag fastnade för Renés serie av nattsländor i olika stadier, flugor som är lika vackra som de ser utmanande ut att binda. Och i veckan har jag äntligen fått möjlighet att börja pilla med dessa, och först ut är nattsländelarverna. De är inte alls avancerade att binda, som de senare stadier av insekten ser ut att vara, så det kändes som logisk uppvärmning.

René binder två olika nattsländelarver – Caddis Larva och Cased Caddis Larva och jag har hållit mig till de material som René själv väljer, med ett undantag. Till Caddis Larva väljer ”öringjägaren” gröna kalkonbiots som kropp, detta hade jag inte hemma på lager, så jag har försökt imitera med hjälp av bindtråd och tafsmaterial. Det blev OK, om jag får säga så själv.

Efter de här larviga flugorna står stigande nattsländor på tur, men mer om detta inom kort.

Caddis Larva

 

 • Krok: Tiemco 200R #12-20 (#14)
 • Tråd: Sheer 14/0
 • Kropp: Bindtråd och tafsmaterial (3X)
 • Thorax: TroutHunter CEN Dubbing (Blackish Brown)
 • Ben: CDC (svart)
Cased Caddis Larva

 

 • Krok: TMC 200R #12-20 (#14)
 • Tråd: Sheer 14/0
 • Case/”skal”: Fasanstjärt
 • Rib: UTC Wire (koppar, small)
 • Kropp: ett smalt band av fin dubbing (Caddis Green eller Fl. Chart.)
 • Thorax: TroutHunter CEN Dubbing (Blackish Brown)
 • Ben: CDC (svart)