I år hoppas jag pricka in både Danica och Vulgata kläckningarna med mina fisketillfällen. Jag räknar med en sedvanlig Hökensås-tripp när de stora sländorna kläcker, jag räknar också med att hitta de stora sländorna i Säveån sen som lök på laxen vid Tännäs veckan i sommar.

Om drömscenariot jag nämner ovan slår in kommer jag garanterat att presentera den här maffiga skapelsen. Flugan heter i sitt grundutförande Eastern Green Drake Emerger och är skapad av Stephen Lopatic. Mönstret är ypperligt vid imitation av stora dagsländor och namnet förtäljer ju vad upphovsmannen ursprungligen tänkt imitera. Jag finner mönstret väldigt intressant; den är knuten på en ganska ”flippad” krok, innehåller material som finns i de flesta materialsamlingar och jag finner den väldigt ”levande” i imitationen av en slända som är under kläckning.

Den ”ruffiga” och långhåriga kroppen av maraboufjädrar ser kanske lite väl svulstig ut, men när flugan hamnar i vattnet händer det givetvis saker och ting med materialet. Minsta lilla rörelse, en krusning på vattenytan eller att du som fiskare darrar lite i spötoppen gör att  flugan får ”liv” och imiterar ursprunget suveränt.

Nu återstår endast våren, värmen och insekterna. Idag har det regnat, blåst och varit några plusgrader här i Göteborg, och den kombinationen är bra när man vill bli av med is och snö.

Montera kroken i städet och lägg några lager bindtråd från krokögat och bakåt, sluta strax innan kroken vinklas nedåt. Du kan också binda in ett påfågelherl över bindtråden, detta av rent estetiska skäl. Se exempel på det på flugan jag bundit i Tan färg längre ned.

 

Bind in en smal remsa Evozate Foam (1/8) likt på bilden och fäst ordentligt

 

Vik över och sträck foamen och fäst ordentligt, flugans "huvud" och flytkudde är nu skapad

 

Gå ned med bindtråden en bra bit på kroken och bind in maraboufibrerna. Spara cirka en cm av fiberspetsarna utanför för shucken

 

"Dubba" kroken med resterande av fibrerna, se till att kroppen blir ruffigt lurvig. Bind in fibrerna och fäst ordentligt med bindtråden, du ska nu ha en liten tom yta där krage, hackel och vingar skall bindas in

 

Bind in de tre stjärtspröten där maraboun slutade, här sett snett underifrån

 

Bind in en hackelspets på vardera sidan foamen, när flugan är klar skall spetsarna ligga utmed foamen pekandes uppåt

 

Bind in ett påfågelherl och tupphacklet

 

Vira påfågelherlet runt kroken och kom efter med ett par varv med tupphacklet. Gå tillbaka med bindtråden mot stjärtspröten och sen fram igen för att säkra materialen. Flugan är nu klar och väldigt redo att presenteras för stora öringar som inte äter vilka småkryp som helst.

 

Här en läcker variant i Tan (och med påfågelherl under foamen som jag beskrev tidigare). Oliv och/eller Oliv-Brun och Tan är de färger på marabou som jag tycker borde imitera de stora kläckande sländorna här i Sverige. Lycka till!