Ice, Ice, Baby

Jag blir allt mer tveksam till hur fiskbart det kommer att vara i skärgården vid premiären om några veckor.

Idag var vi på en väldigt trevlig familjeutflykt vid Stora Amundön med långpromenad och korvgrillning. Knappt ett moln på himmelen, gassande sol och lite blåst. Amundön är ett av de ”spots” där jag gärna jagar havsöring i april så givetvis hade jag en baktanke med att även undersöka hur de senaste dagarnas något varmare väder påverkat isläget i innerskärgården. Nu har det ju inte varit direkt varmt, men mitt på dagen har i alla fall termotern visat röda siffror, och det känns som att det var väldigt längesen. Dock måste jag rapportera att isen fortfarande ligger tjock, så tjock att folk fortfarande vågar åka långfärdsskridskor mellan kobbar och skär. Förra året började isen att släppa vid den här tiden, för att vara helt borta sista helgen i mars. Dock ser jag inte det som en möjlighet i år.

Är det så illa att det inte kommer att vara fiskbart den 1:a april? Hur mycket förskjuten kommer säsongen att vara i år? Om isen ligger så här tjock i skärgården, hur tjock är den då inte i klubbsjöarna?

När jag/vi kom hem från utflykten surfade jag in långtidsprognos på datorn och det gjorde mig inte gladare. Minusgrader på nätterna och någon plusgrad på dagarna, den kommande veckan. Nej, säsongen känns fortfarande långt borta, trots att det nu gått en vecka i mars. Jobbigt värre! Det enda positiva med kråksången är att jag hinner med ännu mer flugbindning innan säsongen sparkar igång. Just nu binder jag flymfer för glatta livet här hemma och jag har spanat ut ett par riktigt heta kläckarmönster. Men mer om detta senare …