Man kan ha mycket kul med genonskinligt material i flugbindningen och det är fascinerande vilket vackert och vilka bra imitationer man ganska enkelt kan få. Och materialet till de här flugorna lovar jag finns i alla flugfiskares utrustning.

En ny tid i mitt liv har börjat den här veckan. Jag har inte tänkt att varken banta eller bli absolutist, som säkert många tänker på när man hör ord eller fraser om ”ny tid” eller omstart. Det jag tänker på är att jag från och med den här veckan är föräldraledig i 10 månader, alltså resterande av 2011. Underbart! Sen ”ledig” är ju en sanning med modifikation, som det brukar heta, det är ju inte direkt semester att ansvara för en aktiv tvååring. Men det är oerhört givande på alla sätt och skönt att känna sig fullt delaktig i det viktigaste arbetet, det ”arbetet” man har hemma. En annan fördel är ju att man kan passa på att binda flugor när den lille sover middag, detta gjorde jag idag.

Den här flugan är ju baserad på ett klassiskt sätt att binda kläckare av olika slag, främst då kläckande fjädermyggor och midges. Syftet här är att visa hur enkelt det är att få till väldigt effektiva och bra imitationer genom att använda ett transparent material och låta bindtrådens färg stå för det ”magiska”. I exemplet nedan har jag använt Vinyl Rib, vilket egentligen kanske är lite väl ”lyxigt” för du får lika fint resultat genom att använda tafsmaterial eller fiskelina i nylon.

Fäst bindtråden och bind en grund för kroppen

 

Fäst in Vinyl Rib eller tafsmaterial och bind ner det över grunden du lade med bindtråden i föregående steg. Gå tillbaka med bindtråden och fäst ordentligt.

 

"Ribba" materialet i täta varv över kroppen och fäst in ordentligt, här stryker jag lite Zap-A-Gap på bindtråden som extra försäkring

 

Fäst in fibrer från 1-2 (beroende på krokstorlek) CDC-fjädrar. I exemplet har jag använt krokstorlek 15 och fibrer från 2 fjädrar

 

Dubba ekorrdubbingen direkt på tråden och skapa ett spikigt thorax

 

Vik över CDC-fibrerna och fäst ordentligt med två whipfinishknutar. Undvik lack eller andra kemikalier vid avslutningsknuten, detta då det kan sprida sig till CDCn och i förlängningen påverka flytförmågan.

 

Klipp av bindtråden och jämna till CDCn. Om du har använt fulla CDC-fjädrar kan du nu klippa bort fjäderstammen. Resultatet är en mycket bra fluga, speciellt för sjöfiske eller åns lugnare partier. Tekniken med att använda ett tunt transparent material är även ypperligt vid bindandet av flugor med liten krokstorlek och kan användas i såväl nymfer, kläckare och torrflugor