Flytande nymf i tre olika varianter

Min flugbindning stannade kvar vid nymferna, men denna gång har jag lämnat guldskallarna och guldtråden kvar i materiallådan och bundit några flytande nymfer.

I veckan har jag investerat i en ny rulle! Det var tänkt att jag skulle köpa ett exemplar till av den tyska rullen från Sverige, men när jag såg att den suveräna amerikanska butiken Stillwater Flyshop hade rea på bl.a. rullar från Lamson Waterworks kunde jag inte låta bli. Jag har länge spanat på dessa rullar och jag vet att de kommer högt rekommenderade från de som använt dem och om de är lika bra och funktionella som jag gillar designen så vet jag att jag kommer att bli mycket nöjd. Så nu är det alltså en Lamson ULA Force F2 på väg hem till mig, den kommer att pryda mitt #4 spö. Extra kul var att jag efter att ha lagt ordern fick ett mail som meddelade att det ingår en valfri lina värd $75. Jag valde RIOs senaste lina Trout LT, en lina jag är mycket nyfiken på. Så en Lamson/Waterworksrulle och inkluderad RIO lina för $280 (under 2000 kr) känns som ett riktigt klipp! Kul!

Nedanstående flugmönster kan jag rekommendera, och det är lätt att binda. Nymfen flyter riktigt bra, men är även gångbar när den blivit genomvåt, då fiskandes precis under vattenytan. Nymfen är alltså en ”flytande nymf” och kategoriseras in bland ”kläckarna”. Du kan binda den i valfria färger och storlekar och varför inte binda en större variant i krokstorlek 10 för Danica- och Vulgatafisket i vår. En tid som tyvärr känns långt bort igen då vintern och kylan kom tillbaka rejält i veckan.

Börja med att lägga ett lager bindtråd från krokögat ned till krokböjen och spara en bit tråd som senare skall användas för att ribba kroppen. Använd en torrflugekrok i valfristorlek (jag har använt Kamasan K40)
Bind in 10-20 (beroende på krokstorlek, i exemplet har jag använt #14) älghår framme vid krokögat och bind fast håret utmed kroppen, spetsarna på håret används som nymfens "stjärt"
Gå fram med tråden och vik bak älghåret och bind ner med några bestämda bindtrådsvarv. Se till att spara plats framme vid krokögat och låt thorax vara cirka 1/3 av krokskaftslängden
Gå fram med tråden till krokögat och vik ner älghåret mot krokögat och bind ner och klipp av resterna av älghåret
Dubba bindtråden och lägg ett tunt lager dubbing av hår eller polydubbing över kroppen (jag har använt Wapsi Superfine). Använd bindtrådsstumpen du initialt sparade och ribba kroppen med den
Bind in biots från gräsand, fasanhöna eller dylikt pekandes bakåt
Dubba bindtråden och bind fram ett thorax över "hårbollen" du tidigare skapat av älghåret
Vik över biotsen, bind in och klipp av resterna. Avsluta med två whipfinishknutar
Här i en annan variant bunden med olivgrönt älghår