Universal Nymph

Tänk dig en fluga som dels är gångbar i sig, men samtidigt imiterar flertalet andra samtidigt. Finns den? Ja, Steve Scweitzers Universal Nymph är en sådan.

Vi har alla säkert en eller flera mönster vi gärna presenterar för fisken när ingenting fungerar. Om jag är vid ett regnbågsvatten och jag har provat allt som ”borde” fungera men inte gör det, så kastar jag gärna ut en Bitch mot fisken. Och vid en liknande situation vid ett strömmande vatten är det gärna ett haröra jag återgår till. Och sen har vi ju Universal Nymph. En fluga som, enligt upphovsmannen, imiterar allt och ingenting inom nymfer och det är lätt att hitta inspirationen från många klassiska mönster i den. Är det en guldskalle? En Pheasant Tail Nymph? En Copper John? En Prince Nymph? En Flashback? Ja, slå ihop dem alla och resultatet finner du nedan.

Allt detta låter ju väldigt komplicerat, men så är det inte. Flugan är relativt lättbunden och det är kul mönster att utgå från för att skapa egna varianter med olika färger, storlekar och material att använda. Jag hoppas att du uppskattar flugan lika mycket som jag, både vid vattnet och vid bindstädet.

  • Krok: Valfri nymfkrok i valfri storlek (i exemplet nedan har jag använt Kamasan B400 #14)
  • Förtyngning: guld- eller kopparwire och guldskalle (valfritt)
  • Tråd: Sheer 14/0 i matchande färg
  • Stjärt och sidokropp: Turkey Biot
  • Kropp och thorax: Dubbing från hare, kanin eller ekorre
  • Hackel: Rapphöna
  • Vingsäck: Mylar eller valfritt ”glitter”
Montera en guldskalle på kroken och fäst in tråden, sluta i höjd med hullingen eller vid krokböjen
Bind in guld- eller koppartråd och dubba kroppen, sluta med dubbingen precis framför guldskallen
Fäst Turkey Biots på var sida av kroken, försök att få dem lika långa och i samma våglängd
Ribba kroppen med wire och fäst på så vis även biots. Bind in wire bakom guldskallen, jag använder Zap-A-Gap på en cm av bindtråden här som en extra försäkring mot att wire halkar om kring efter inbindandet
Bind in ditt val av glitter på ovansidan av kroken bakom guldskallen. Jag har som synes här valt en bunt med Krystal Flash
Dubba tråden löst med ditt val av material för thorax, jag har valt hare, och bind fram ett spikigt och ruffsigt thorax
Preparera en rapphönefjäder som ett "V" genom att stryka fibrerna bakåt och klipp av toppen på fjädern, spara några fjäderfibrer på var sida. Använd nu fjäderns V-form och placera fibrerna på var sida av guldskallen och bind in. Här sett uppifrån ...
... och här sett från flugbindarens vinkel
Vik över glittret över thorax och bind in det bakom guldskallen
Avsluta med en eller två whipfinishknutar och avsluta med en droppe lack. Och här är flugan färdig och redo att knytas på tafsspetsen
Bind gärna flugan i flera olika storlekar och färger