Lördagskvällen bjöd på något oväntat – en session vid bindstädet i lugn och ro.

I fredags damp senaste numret av Flugfiske i Norden ner i brevlådan, alltid lika välkommet. Jag har ännu inte hunnit gräva mig ner i numret, men ser fram emot att göra det kommande vecka. Men hunnit bläddra genom det har jag gjort och såg att nattsländorna fick ett framskjutet innehåll med flera artiklar i det spännande ämnet. Inspirerad av det bestämde jag mig för att binda upp några kläckande nattsländor. Och möjligheten att sätta sig vid städet kom på lördagskvällen när frun var i Scandinavium och tittade på Melodifestivalspektaklet och båda sönerna somnade strax efter 19. Lyxigt!

Flugan är ribbad med tunn koppartråd och ingen av ”ingredienserna” är egentligen till någon direkt flythjälp, men den är bunden på en torrflugekrok och ändå en ganska lätt skapelse så den är inte direkt sjunkande. Jag har inte fiskat den här flugan tidigare, men jag tippar att den stannar i ytfilmen eller strax under – perfekt med andra ord. Nattsländor som är redo att eller håller på att kläcka är mina nya favoriter i flugbindningen och kommer framöver att bjuda på flera spännande mönster i den kategorin. Just den här flugan innehåller dessutom ”basmaterial” som finns i de flesta materiallådor och är lätt att göra varianter av – byt bara färg på dubbingen och antrongarnet för att ”match the hatch”. Antrongarnet är bundet över kroppens ovansida och ”ribbas” fast med hjälp av den tunna koppartråden. Det ligger även en utskjutande stump av garnet under vingarna, detta gör att vingarna lyfts något samt även tillför lite extra ”glitter”. Vingarna av rapphöna imiterar den ”kläckande” nattsländans vingar perfekt, tycker jag.