Hare Emerger #16

Något som är väldigt tillfredsställande med flugbindning är att det egentligen inte finns någon gräns för fantasin. Du bestämmer och fisken är den slutgiltiga bedömaren.

I veckan har jag haft en liten mailkonversation med min kompis Per som tipsade mig om en sida med überbilliga ”guldskallar” och relaterat – www.guldskalle.se. Per hade precis handlat guldskallar i olika färger och former för livet ut och jag höll med om att priserna var utomordentliga och inte bara på guldskallar utan även på Krystal Flash. Konversationen övergick från guldskallar till Krystal Flash och vad man kan använda det materialet till, inte bara i gäddflugor utan i imitationsbindning.

Själv använder jag Krystal Flash i flera olika sammanhang, det är fantasin som sätter gränsen, det har vi ju redan konstaterat. Från ett par strån i en maraboustjärt, t ex. för en flicksländenymf till ett par strån i en hårvinge, svart Krystal Flash som kropp i liten fjädermyggimitation, som ”tag” eller varför inte som ribbing.

Det här mönstret tycker jag om. Det är enkelt, innehåller endast basmaterial för flugbindaren och imiterar och ligger rätt på vattenytan. Flugan är en ”Harkläckare”, dvs. ett guldribbat haröra med CDC-vinge. Jag binder den gärna ganska ”ruffig” så att den lämnar ett tydligt spår på vattenytan. Flugan imiterar väl främst en nattslända, men kan säkert tas för diverse ”bös” på vattenytan och då också kläckande ”bös”. Flugan lågt i ytfilmen och den ruffiga hardubbingen och CDCn ger flugan ett härligt ”liv”. Och ett par strån Krystal Flash innehåller den dessutom …