Mighty Midge

Jag bläddrar vidare i min ”kläckarbok” och hittar ett mönster från en gigant inom flugbindning och flugfiske.

Hans Von Klinken är ju skaparen bakom den kanske mest använda imitationen av en kläckande insekt – Klinkhamer, eller Klinkhåmer Special för att vara helt korrekt. Men denna suveräna fiskfångare är inte den enda av holländarens idéer för kläckare. När jag idag satt och bläddrade i min nya bibelTying Emergers – hittade jag det här mycket enkla men mycket spännande mönstret – Mighty Midge. Mönstret kan ju självklart imitera både det ena och det andra, men tanken är att imitera kläckande fjädermyggor, och just det fisket tycker jag är mycket spännande.

Jag har valt att binda flugan på två olika krokar (Tiemco 212-Y och Grip 14723BL), mest av nyfikenhet samt det faktum att jag inte har den kroken (Partridge K14ST) som upphovsmannen föredrar för flugan. Givetvis går det att utveckla den här flugan också i mängder av olika varianter, tänker då främst på färger, val av material till thorax och ”stjärt”. Den här flugan är också ett bra sätt att ta hand om hackelspetsarna som blir över vid bindning av andra flugor där tupphackel ingår. Det allra enklaste kan ibland vara det allra bästa, brukar jag säga. Och den här flugan är definitivt ett bra exempel på det.