Mr. Green - Grön Kläckare

I veckan kom den då äntligen, boken Tying Emergers som jag letat efter ett bra tag. Och på lördagskvällen fick jag äntligen möjlighet att binda den första flugan med inspiration från boken.

Jag har tidigare skrivit om min jakt efter boken Tying Emergers av Jim Schollmeyer och Ted Leeson, och i veckan anlände den äntligen med leverans från Mistpool. Jag måste erkänna att det var allt lite andaktningsfullt den första bläddringen, mina förväntningar var skyhöga och efter endast några minuters läsning kunde jag direkt konstatera att mina förväntningar möttes, och mer där till. Boken behandlar alltså mängder med idéer för kläckare – dag-, natt- och bäcksländor och fjädermyggor och andra mindre kryp som är intressanta för oss flugfiskare. Förutom mängder med mönster och bindbeskrivningar, så går författarna genom olika material och bindtekniker, både avancerade och grundläggande. Jag har ju tidigare skrivit om mitt färdigställande av årets kläckarask, frågan är om jag inte kommer att ha två kläckaraskar innan säsongen börjar på allvar?

Jag har ännu bara hunnit skrapa på ytan av bokens innehåll och mitt huvud är sprängfyllt med idéer, inte bara för kläckare utan även för andra slags flugor där man kan använda bokens innehåll och idéer. Men igår kväll fick jag äntligen en liten stund över för att skapa den första flugan med inspiration från boken. Kläckaren i fråga finns representerad i boken under en bindteknik författarna kallar för ”Bullet Head Emergers” och namnet är ju ganska logiskt (se bild ovan). Jag valde att binda en grön variant och istället för att använda hjorthår som vinge/huvud använde jag fibrerna från två CDC-fjädrar. Jag ser fram emot att mixtra vidare med det här grundreceptet när det kommer till färg och storlek. Med en mindre krok och kanske ett tunnare plastmaterial kan de bli en giftig fjädermyggkläckare. Och kanske skulle man inkludera fibrer från en rapphönefjäder för att ”liva upp” CDCn något?