Isen ligger tjock och blank i skärgården

Än är det långt till premiären, säsongen och våren – och idag fick jag det bevisat för mig.

Vi gjorde en deal idag min fru och jag. Hemmet behövdes städas och barnen behövde komma ut i naturen och ”springa av sig” lite. Vi fick dela på oss för att kunna vara så effektiva som möjligt. Vi spelade Trivial Pursuit på lördagskvällen, den som vann skulle få vara med barnen och den som förlorade fick storstäda. Jag vann.

Jag föreslog att jag och våra två söner skulle åka ut till havet och gå en runda runt Smithska Udden nära näset här i Göteborg. Alla tyckte det lät som en bra idé, i alla fall jag och vår äldste son som kan tala för sig själv, den yngsta hade inget val. Efter dagens gympass (påklädning av barn som inte tycker det är kul) satte vi oss i bilen. Väl framme på parkeringen kom jag på att utflyktens mål kanske ändå inte var världens bästa idé. Isen låg glatt och tjock över hela parkeringen, undra då hur halt det är på stigen och i skogen. Den yngste satte jag i bärstolen på ryggen och den äldste fick halka fritt. Jag var givetvis oerhört nyfiken på statusen på isen i innerskärgården, just här runt Smithska Udden är ju ett av mina hot-spots på jakt efter havsöring tidig vår. De senaste två åren har jag premiärfiskat just här.

Jag misstänkte att isen fortfarande skulle ligga inne i viken, men hur mycket och hur tydlig isen är var jag inte beredd på. Och jag var verkligen inte beredd på att se att isen var/är så tjock att det går att åka skridskor härifrån till Amundön. Det var allt lite jobbigt att se och konstatera att premiären fortfarande är långt långt borta. Förra året var jag här sista helgen i mars, helgen innan havsöringspremiären, då hade isen precis släppt och det var fiskbart i stort sett överallt. Jag undrar om det blir likadant i år, att isen ligger i vikarna ända fram till slutet av mars? Kanske till och med får jag knacka is på premiären i år?

Nästa helg ska vår äldste och min fru måla om i hans rum. Då tror jag att jag tar den yngste i bärstolen på ryggen och åker ut till Säveån och tar en promenad där.

Abstinensen börjar verkligen bli jobbig nu, fisksuget gör sig påmint ständigt. Men jag har några flugfiskefilmer här hemma som jag inte sett eller ska se om och ett gäng flugor kvar på listan (flymfer och spent spinners) inför året att binda. Men jag börjar fundera på om jag kommer kunna hålla mig till april. Hur är isläget i Baltak?