CDC&Elk (Bistre)

Ibland kan det enklaste alternativet vara den bästa lösningen.

Ikväll satt jag och tittade i min midjeväska som jag alltid har med mig när jag fiskar, jag hade för mig att jag köpte en spole backing för något år sedan som jag ännu inte använt och av någon anledning stoppat ner i den. Jag hittade inte backingen men jag hittade min nattsländeask. Jag har under flugbindningssäsongen så här lång färdigställt en flicksländeask, en myggask, en kläckarask och är snart klar med en ask innehållandes dagsländor i dun- och spinnerstadiet. Nattsländorna har alltså hamnat lite i skymundan. Jag spanade i asken och hittade nattsländekläckaren jag band i höstas, ett trevligt mönster som flyter fint och rätt. Men det var också det senaste i nattsländeväg jag band.

Vidare ansåg jag asken vara i stort sett komplett, inte bara de torra flugorna utan även de våta imitationerna (puppor, larver etc.) av denna fantastiska insekt fanns det ganska gott om. Men inspirationen infann sig och jag kunde inte motstå att binda upp ett gäng CDC&Elk – ett enkelt mönster med få ingredienser som ligger lågt och fint på vattenytan.  Jag har en kollega som jagar och jag fick en påse med hår från en älg han fällde i Värmland i höstas, påsen kommer att räcka i många år och håret är väldigt fint. Extra kul är det givetvis att djuret är ”lokalt”, bra att hela djuret kommer till användning vid jakt. Det är ju lite svårare med Catch & Release med bössa.

CDC&Elk (Yellow Old)

Jag har använt mig av Marc Petitjeans CDC i färgerna Bistre (#16) och Yellow Old (#9). Vid inbindandet av vingen har jag försökt fått med en liten nypa av det tunnare och ”krulligare” underhåret, det ger flugan liv, ökar flytförmågan och ger en mer ”matigare karaktär”. Och ibland använder jag fibrer från en naturfärgad CDC-fjäder för att ge samma effekt.

Jag ser redan fram emot att hasa den här flugan över Mittån och den övre delen av Tännån i sommar. Jag räknar med att ett flertal harrar och öringar i anmärkningvärd storlek finner imitationen lika intressant som jag.

  • Krok – TMC 103 BL (#12 och #15)
  • Tråd – Sheer 14/0
  • Kropp – CDC (i färgerna BistreYellow Old)
  • Vinge – Värmländsk älg