Tre små dagsländenymfer

Jag vågar lova att alla vi som flugfiskar i Sverige har en eller betydligt fler prylar som Flydressing distribuerat och äntligen har dom också en hemsida värt namnet.

Flydressing i Habo är ett mecka för oss flugfiskare och flugbindare, och speciellt inom flugbindningen har man haft stort inflytande på dess utveckling i Sverige, man distribuerar t ex. de stora internationella märkena som Hareline, Wapsi, Veniard, Tiemco, Partridge of Redditch och Fly-Rite, för att nämna några, till de svenska återförsäljarna. Länge har dock företagets hemsida varit en plattform där det mest upphetsande varit att man kunnat ladda ner en icke aktuell katalog i .pdf-format, men nu äntligen har man förstått att Internet är mer än bara ett skyltfönster. Framför allt har man lyft fram flugbindningen på http://www.flydressing.se – så att vi kunder kan få inspiration genom trevliga Steg-För-Steg instruktioner på intressanta flugmönster och några utav mönstrena kan du till och med få en instruktionsvideo på. Bra! Jag hoppas man håller i och uppdaterar ofta, på företaget arbetar flertalet kunniga flugfiskare och flugbindare så jag ser fram emot fler mönster och instruktioner framöver.

Idag satt jag och spanade lite på just flydressing.se och inte helt oväntat hamnade jag till slut på hemsidans avdelning om flugbindning och olika mönster. Jag har ett tag nu varit ute efter ett allround nymfmönster som man lätt kan applicera i olika storlekar och färger och hittade det här mönstret. Jag blev inspirerad och började binda och imitera det här klassiska mönstret för att efterlikna dagsländenymfer, resultatet ser du på bilderna. Äntligen har jag lite mindre nymfer i askarna också, dessa är i krokstorlek 18 och jag måste medge att det var väldigt pilligt att binda nymf i den här lilla storleken, det har jag aldrig gjort tidigare. Mycket svårare att binda nymf i storlek 18 än en torrfluga i storlek 20 om du frågar mig.

Brun "pillig" nymf

Efter jag bundit ett par stycken började jag, inte helt oväntat, att modifiera lite. Jag skippade det syntetiska materialet för vingsäcken och ersatte det med fibrer från fasanstjärt istället. Jag band upp ett gäng i oliv, mörkare brunt och grått. Ett kul mönster att binda, tack för inspirationen!

När du ändå är inne på flydressing.se vill jag också tipsa om det här mönstret – Hökensåspuppan. Lite kul att det här mönstret dök upp på internet först nu. I höstas satt jag och läste lite gamla nummer av Flugfiske i Norden och i ett nummer från 2005 presenterades just det här flugmönstret. Jag blev intresserad av det, främst då jag veckan efter skulle ner till just Hökensås med Per. Jag Googlade mönstret men hittade ingen (!) information alls om det, och hur ofta händer det? Nu finns alltså även Hökensåspuppan på nätet, bind den vettja.