Klinkhammer med kropp av silke

Min kläckarask är snart redo för kommande säsong – i dagarna har jag bundit (en variant av) Klinkhammer.

Flugan är ju minst sagt en klassiker och behöver ingen närmare beskrivning, den har ju till och med en egen sida på Wikipedia och en egen krok uppkallad och anpassad efter sig. Och den kroken (Partridge 15BN) är ju väldigt bra, och inte bara det efter det tänkta mönstret utan även till buzzers, andra kläckare och lågflytande torrflugor. Dock har mitt kläckarbindar-bonanza vid städet den senaste månaden verkligen tunnat ut mitt lager på kroken så alternativ måste hittas. Och alternativet blev den tunna lätta kroken från Tiemco med beteckningen 212-Y, det är också en krok med en speciell böjelse för bland annat kläckande mönster. Kroken är lättare än kroken från Partridge och framför allt är den mindre så den passar ypperligt för t ex. mindre Klinkhammers och den är även perfekt, enligt mig, för fjädermyggor som hänger och skall imitera kläckande sådana i ytfilmen.

Till kroppen på flugan, som skall hänga under ytfilmen, kan man ju använda i stort sett vad som helst, men det vanligaste är väl ändå att Fly-Rite används. Jag har valt att använda Pearsalls Gossamer Silk och Hends Body Quill i olika färger och för att bygga upp och försöka skapa en taperad kropp på den här lilla godsaken har jag använt UNI Stretch. Sen är det ju som brukligt – Polygarn som ”vinge”, påfågelherl till thorax och tupphackel. Varianterna på bilderna ovan är i storlek 18 och 20.

Jag vet att jag är tjatig men nu är min kläckarask snart klar. Jag har bara ett mönster kvar sen är jag redo för alla slags kläckningar. Hoppas jag i alla fall, är det kanske bäst att tillägga.