Om du ser fram emot en god gravad lax på julbordet och inte vet dess ursprung, läs då inte vidare …
I brist på morgontidning satt jag i morse och läste det senaste numret av Coop’s MedMera tidning till morgonkaffet. Hamnade på en sida i tidningen som behandlade lax från Coops nya varumärke Prima och där började min hjärna att snurra för första gången för dagen. Detta då man stoltserade med att minsann deras lax ”kommer från de kalla vattnen i de norska fjordarna …” för att sedan rökas i ett litet rökeri i den bohuslänska pärlan Kungshamn. Bredvid info och text var det bild på en stormig havshorisont och ägaren av det lilla, till synes, familjära rökeriet.
 
Men vad är det för lax? Är det hållbart fiskad lax? Prima lax? Eller är det framodlad lax från kassodlingarna från den norska, och i många fall, tveksamma laxindustrin? En industri som är ett hot mot den vilda laxstammen, inte bara i Norge utan samma bolag har en stor negativ påverkan på den vilda fisken både här i Europa och i Nord- och Syd Amerika, Chile och Kanada för att ge ett par exempel. Det är inte bara den vilda fisken som är hotad utav den här tveksamma massproduktionen/framavlingen utan även t ex. kringliggande känslig natur och havsbottnar.
 
Om något är ”Prima” förutsätter jag att det är extra bra. Jag tycker att Coop spelar på min köplust av småskaliga, närproducerade produkter där ansvar tas i hela produktledet. Hur är det i det här fallet? Är det ”Prima lax” eller är det ”Kass-lax?” och känner man till skillnaden?
 
Titta på nedanstående Youtube-klipp som är nummer ett i en serie av fler klipp, filmen kommer från intresseorganisationen farmedsalmonexposed.org
 
Jag kan ha fel. Det kanske inte är kassodlad (med ”kass” menar jag fisk uppfödd i kassar nersänkta i havet) lax utan riktigt Prima lax fångad på ett hållbart vis i det kalla stormiga hav som omger annonsen?