Guldribbat Ekorröra

Det gäller att få och hitta tid för sina egna sysslor och hobbys, och det är inte alltid så lätt och speciellt då när man har barn som springer runt knäna och skrattar.

Detta är givetvis ett angenämt problem, men när man väl bestämt sig för några mönster som man vill binda är det svårt att tänka på annat. Under den gångna veckan har jag haft lampan tänd vid städet i stort sett varje timma jag varit hemma. Och jag har passat på att sätta mig vid min flugbindningshörna när det yngre barnet sover lunch och/eller barnen somnat för kvällen. Min fru som just nu är föräldraledig är lika trött som jag som spenderar dagen på ett hysteriskt kontor så hon har mer än gärna sjunkit ner i soffan och slötittat på diverse TV-program som jag inte är intresserad av. Just nu är det extra smidigt att jag inrett en flugbindningshörna i vardagsrummet, för det innebär ju att vi kan vara någorlunda sociala ändå trots att jag binder flugor och hon julpysslar, ser på TV, stickar eller läser en bok. Smidigt!

I veckan har jag gjort lite avstickare från mitt projekt att färdigställa min kläckarask inför vår och sommar och istället bundit flugor som fiskas hem klart under ytan och resultatet ser ni på bilderna i det här inlägget. Jag började med att binda upp några klassiska ”haröron” fast jag använde material från min fantastiska dubbingblandning av hår från ekorre blandat med SLF. Ett fantastiskt material som jag använder allt mer, dubbingen har fina och naturliga färger och är enkel att dubba på tråden. Om det är någon fluga som alltid är gångbar i alla vatten är det ju den här flugan – jag band upp fem av varje i brunt, naturligt ”grå” och grönt.

Nymfer med kropp av koppartråd eller färgad dito har varit på min att-göra-lista ganska länge, men andra projekt har alltid kommit emellan. Men när jag var nere i lådan med koppartråd och annat för att ha som ribbing till ”ekorrörat” såg jag de färgade koppartrådarna jag köpte i våras och bestämde mig för att ta tag i det här snabbsjunkande nymfmönstret. Även denna fluga är snabb, enkel och effektiv att binda och fiskar bra i både strömmande och stilla vatten. Nymferna på bilden är på en nymfkrok i storlek 16 och jag ser verkligen fram emot att blöta dem i diverse vatten kommande säsong – koppartråd och ovannämnda ekorre som thorax.

”När jag ändå hade grejerna framme” (som det brukar heta) kunde jag inte hålla mig från att även binda upp några av mitt absoluta favoritmönster – flicksländenymfen. För de som följt mina äventyr på den här bloggen vet att just denna fluga har ett speciellt ställe i både mitt hjärta och i min packning inför varje fisketillfälle. Dessutom är det en trevlig fluga att binda och det finns mängder med olika sätt att göra det på. Flugan på bilden är på en streamerkrok i storlek 10, marabou som stjärt, Fly-Rite som ribbas med bindtråd, hare som thorax och fasanstjärt som vingsäck och ben. Jag förtynger den med lite blytråd och även kulögonen ger ju lite vikt. Jag band upp 5 st likadana och jag kan garantera att jag får fisk på dem till våren.

Men nu är det slutexperimenterat för nu ska kläckarasken färdigställas och detta med ”Klinkhammers” i några olika färger. Jag ser verkligen fram emot dessa sessioner vid städet och har tänkt att binda dem på min favoritkrok Tiemco TMC 212-Y – en fantastisk kläckarkrok som hänger perfekt i vattnet.