Jag får nog säga att jag är säker på min manlighet och inte är någon homofob, men detta påstående sattes verkligen på prov härom dagen. Och detta i flugbindningssammanhang.

I min jakt efter heta mönster på kläckande dagsländor till min ”Kläckarask” har nu turen kommit till en Johan Klingberg variant på kläckande Danica och Vulgata. Vid Danica fisket i våras hade jag ett mycket spännande fiske på en liknande variant och fisket var betydligt bättre (för mig) med ett kläckarmönster än med en ”färdig” sländimitation. Jag lovade mig själv redan då på försommaren att jag inför nästa års säsong skall binda upp ett tio tal större kläckare som skall ha en självklar plats i min packning. Jag letade efter ett mönster och hittade ”hem” när jag snubblade på Johan Klingbergs förslag till Kläckare till Danicafisket. Mönstret fungerar för både Danica och Vulgata, då bunden i två olika färgkombinationer.

Damstrumpekläckaren

Jag läste ”innehållsförteckningen” för mönstret – Tiemco 200R, struts, Fly Rite, tupp, flytkula och damstrumpa – och konstaterade att jag hade allt hemma i lager. Då är det ju bara att sätta sig vid städet och skapa. Eller? Jag hajade till igen … damstrumpa? Oj! Det har jag ju inte. Jag frågade min fru om hon hade ”nån gammal damstrumpa” som hon inte behöver och blicken jag fick tillbaka och den tystnaden som uppstod efter min fråga kan jag inte riktigt förklara eller beskriva. Jag fick förklara vad jag hade i tankarna vilket lugnade henne lite men jag fick till svar att hon varken var en dam eller hade några damstrumpor. Vad gör jag då? Ska jag springa bort till Hemköp runt hörnet och handla damstrumpor? Det kändes lite konstigt, det måste jag erkända. Efter lite övertalande lovade min fru att ”köpa ut” till mig nästa gång hon handlade. Och resultatet ser du på bilden ovan. Det är en mycket trevlig fluga att binda och den flyter perfekt i vattnet.

Under gångna veckan har jag och min gode vän Per även börjat lägga lite markbollar hemma för våra respektive att det nog blir en norrlandstripp till sommaren. Jag tog upp ämnet på ett snyggt sätt hemma förra helgen, svaret blev ungefär att ”ska det var nödvändigt?”, ”du har ju mer semester med Per än vad du har med familjen”. Men jag sålde in det på ett bra och logiskt vis, och fick inte ett direkt nej. Vi har ju nyss fått en ny familjemedlem så visst är ämnet laddat, men min bättre hälft förstår hur viktig en fiskevecka norröver är för mig och vilken effekt det har på mig . När jag haft mitt samtal skickade jag ett SMS till Per om att det nästan är grönt ljus för mig nu, Per svarade att jag inte skulle stressa honom i det här utan att han lägger fram det när han har ”guldläge”. I morse fick jag ett mail med ämnet ”Gud är god” och då varken han eller jag är troende visste jag direkt vad det handlade om. Nu börjar vi planera och jag ser fram emot att doppa damstrumpan i ett vackert strömmande vatten norröver till sommaren.

PS. Under december månad skänker westforkfly.se 5% av sin omsättning för månaden till Älvräddarna. Bra initiativ som jag hoppas att fler handlare i landet tar efter. Snacka om Fair Trade för oss flugfiskare!