I och med Apples oerhört framgångsrika produktlansering av iPad har mediabranschen i USA och i många andra delar av världen fått tänka om och på många sätt tänka rätt.

Utvecklingen av digital media går nu fort och digitaliseringen av varumärken och produkter som tidigare varit starka pappersvaror levereras nu på ett finurligt sätt med ”ettor och nollor”. Strålande exempel på detta är t ex. de oerhört populära ”apparna” från DC Comics och Marvel, båda har också öppnat digitala affärer så att även de som inte har produkter som använder iOS eller Android även kan använda och köpa t ex. lösnummer av Superman eller Spider-Man i .pdf och läsa på sin dator. Andra bra exempel är självklart att de största dagstidningarna i USA (och även här i lilla Sverige) nu har ”appar” för att kunna läsa papperstidningen digitalt och vi har i dagarna kunnat läsa om hur stadsbiblioteken runt om i landet nu börjar låna ut böcker direkt till din elektroniska pryl. Bokbranschen har givetvis hängt på och släpper själva eller via t ex. Amazon eller Apples iBookstore sina senaste publikationer, och även back-katalogen. Personligen välkomnar jag den här utvecklingen, den krymper världen ytterligare och det som tidigare var både dyrt och exotiskt, att för mig som comicsnörd prenumerera på mina favorithjältar ur DC Comics stall är nu både billigt och inte alls exotiskt. Jag har visserligen ännu ingen iPad, men jag har provat och det är hur ballt som helst! Ännu så länge fungerar det bra att läsa på min iMac eller min MacBook, men jag ser fram emot den dagen jag kan ”bläddra i tidningen” med fingrarna via en iPad.

Jag har tidigare här nämnt min frustration över hur dyrt och jävligt det är att gilla amerikanska flugfiske- och flugbindningstidningar. En prenumeration kostar skjortan och lösnummerpriset i Pressbyrån på t ex. Fly Tyer Magazine ligger på över hundringen. Men nu är det äntligen möjligt att prenumerera på både American Angler och Fly Tyer Magazine digtalt, och detta till ett fantastiskt pris. Ett lösnummer köpt i butik i Sverige är dyrare än en helårsprenumeration digitalt!

Förutom den kostnadsmässiga fördelen måste man ju också tänka på miljöaspekten, ingen tidning som färdas runt halva jordklotet. Det känns givetvis extra bra! Och till de belackarna som gnäller att man ”vill ha en tidning och bläddra i” kan jag bara säga – kom in i matchen!

Teckna dig för en prenumeration på Fly Tyer eller American Angler idag, nu hoppas jag bara att Hatches Magazine och Drake Magazine hänger på.