Mitt nästa projekt är att skapa mig själv en kläckarask.

Jag ser mycket fram emot att binda dagsländekläckare i några olika varianter, färger och storlekar. Just kläckare är en flugsort jag älskar att fiska med, och jag har under året funderat allt mer att övergå till att fiska just kläckande dagsländor istället för ”färdiga” under en kläckning eller när fisken vakar.

Ovan ser du ett av de två grundmönstren jag kommer att binda under vintern, det andra mönstret jag kommer att utgå från återkommer jag till vid ett annat tillfälle. Just flugan på bilden är bunden på en Tiemco TMC 200R som jag tycker är en mycket spännande krok för just kläckare, den är inte för lätt utan har lite tyngd så rätt del av flugan är under vattenytan, utan att sjunka som en sten då alltså. Andra material på flugan är Antrongarn (stjärt/nymfskal), Fly-Rite, ribbing av bindtråd, CDC, CDC Dubbing och tuppsadelhackel. Efter att flugan är färdigbunden klipper jag ned hacklet på ovan och undersidan, resterande hackel applicerar jag lite Water Shed på.

Jag kommer att binda den här varianten i fyra olika krokstorlekar i gult, brun/svart, rött och grönt, ovan ser du den gula varianten i storlek 10. Hur de andra färgvarianterna kan komma att se ut ber jag att få återkomma till.

Till 2011 års Vulgata och Danica fiske kommer jag nog också att binda upp några passande kläckarvarianter utifrån det här grundmönstret.