Så, då kan jag lägga ännu ett flugbindningsprojekt till handlingarna – Flicksländeasken är klar. Jag började egentligen det här projektet redan tidigare i våras, men det har utvecklats under hela säsongen, utvecklats på så sätt att mönster och flugbindningsmaterial bytts ut några gånger. Jag har nu hittat ett vinnande koncept som jag vet även är fiskfångande. Just flicksländenymfer är den imitation jag fått mest fisk på i år, både regnbågsöring och brunöring.

Det är en mycket spännande fluga att både binda och att fiska, speciellt bindandet går jag ju att variera i både färg, storlek och material egentligen hur mycket som helst. Den färdiga flugan kan fiskas under hela säsongen, i år har jag tagit fisk under alla månader från april till oktober. Flugan imiterar ju inte endast flicksländans nymf, utan kan säkert tas för både trollslända, småfisk och annat som fisken tar när den instinktivt hugger på en streamer. Skulle jag bara få ha en fluga med mig till vattnen blir det nog en flicksländenymf.

Imitationerna på bilderna i det här inlägget liknar varandra väldigt mycket, men skiljer sig på några sätt. ”Stjärten”, som egentligen är en rörlig pulserande del av nymfens förlängda kropp är gjord på maraboufjädrar på båda två. Men flugan på den nedersta delen har även samma fjäder virad runt kroken på kroppen, medan flugan på den övre bilden har FlyRite på krokskaftet. Båda flugorna har en thorax av argentinsk hare, ett material av mycket hög kvalitet, det är ganska långhårigt, spretigt och livfullt i vattnet, materialet skapar ”extra liv” åt hacklet. Hacklet skiljer sig åt på så sätt att det är rapphöna på den nedre flugan och polygarn på den övre, samma polygarn som används som vingsäck på de båda. För att ge flugan lite tyngd ribbar jag kroppen med tunn wire och även ögonen ger tyngd.

Så nu har jag en hel ask fylld av liknande imitationer som du ser exempel på här ovan. Några utav dem är mörkare i färgen, några är bruna och jag har även ett par livfulla nymfer där jag använt CDC istället för marabou (till stjärt, kropp och hackel). Men grundmönstret är samtliga av vad du kan se ovan. Enkel, effektiv och ytterst fiskfångande. Flicksländenymf is the sh*t!